Španija i Katalonija bez dogovora: Premijer najavio mjere za nametanje direktne uprave nad autonomnom regijom

Među mjerama koje bi Madrid mogao poduzeti su ukidanje katalonske regionalne policije i regionalne TV ali je to malo vjerovatno. Mediji špekuliraju da bi raspisivanje vanrednih izbora u Kataloniji mogao biti prvi korak ka slabljenju separatističkih težnji u autonomnoj regiji

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 21.10.17 u 11:45
OSVJEŽENO: 21.10.17 u 11:45
https://bit.ly/2XrfhAk
Španski premijer Mariano Rajoy (Marijano Rahoj) izjavio je da će danas biti objavljene mjere za nametanje direktne uprave nad Katalonijom.

"Vlada će početi s procedurama iz Člana 155. Ustava Španije kako bi vratila zakonitost u katalonskoj samoupravi", saopćeno je iz vlade.

Član 155, koji je zacementirao demokratsku vlast tri godine nakon smrti diktatora generala Francisca Franca 1975. godine, Madridu omogućava da nametne direktnu vladavinu u situaciji krize, ali taj Član nikad dosad nije aktiviran.

Španska vlada tvrdi da je referendum bio ilegalan, a predsjednik Katalonije Carles Puigdemont, kaže da je dobio mandat za proglašenje neovisnosti. Na referendumu održanom 1. listopada, od 43 posto Katalonaca koliko ih je izašlo na referendum, njih čak 90 posto glasalo je za proglašenje neovisnosti. Većina birača koja je bila protiv neovisnosti Katalonije bojkotirala je referendum.

Nakon referenduma kojeg je obilježio pokušaj španske policije da silom prekine održavanje, Puigdemont i drugi regionalni lideri potpisali su Deklaraciju o neovisnosti, ali su ju odmah suspendirali želeći ostaviti priliku za razgovore s zvaničnim Madridom.

Premijer Rajoy je na katalonsku Deklaraciju o neovisnosti odgovorio ultimatumom. Zatražio je od predsjednika Katalonije Puigdemonta da se izjasni da li je autonomna regija proglasila neovisnost ili nije. Današnjim istekom "roka za odgovor" na potezu je španska vlada.

Među mjerama koje bi Madrid mogao poduzeti su ukidanje katalonske regionalne policije i regionalne TV ali je to malo vjerovatno. Mediji špekuliraju da bi raspisivanje vanrednih izbora u Kataloniji mogao biti prvi korak ka slabljenju separatističkih težnji u autonomnoj regiji.