Izbori u Keniji: Nema jasnog puta koji vodi naprijed nakon izbora

Mladići na ulicama su vikali slogane protiv Kenyatta i žalili se na način na koji je policija prašila suzavac po njima, kako bi razbila proteste

AUTOR: bbc
OBJAVLJENO: 27.10.17 u 11:30
http://bit.ly/2Jj2K8l
Ponovno sprovođenje predsjedničkih izbora Kenije dogodilo se, ali rani znakovi su da je ukupni odaziv bio daleko niži od prvog, kojeg je Vrhovni sud poništio.

Legitimnost tih izbora ispitivana je i prije nego što je glasanje započelo, ali ako izlaznost bude manja od 46 posto, cijeli će proces biti dodatno potkopan, prenosi BBC.

Kisumu je, kao i ostali dijelovi zapadne Kenije, opozicijsko uporište.
 
Uzrok slabe izlaznosti je bio zastrašivanje.

Komercijalni vozači kamiona nisu željeli riskirati nošenje glasačkih kutija ili glasačkih listića, jer su bande mladih bile vani, prijeteći svima koji su povezani s pokušajem da se glasanje sprovede.

Glavne ceste u Kisumuu bile su blokirane stijenama i gorućim gumama na svakih 150 metara, a blokirali su ih većinom ljuti mladići sa štapovima.

Vikali su slogane protiv Kenyatta i žalili se na način na koji je policija prašila suzavac po njima, kako bi razbila proteste.

Zadnjih dana igrali su se mačke i miša sa snagama sigurnosti: stijene i prigušnice protiv suzavca, a u nekim slučajevima i protiv otvorene vatre - obično su policajci pucali iznad glave.

Ali, bilo je nekoliko ozljeda od metaka i najmanje je jedna osoba ubijena.

George Odhiambo (19) dovezen je u bolnicu sa ozbiljnom rupom od metka u gornjem dijelu noge i umro je nakon gubitka previše krvi.
Kada je Vrhovni sud Kenije poništio predsjedničke izbore u avgustu, odluka je bila pohvaljena kao trijumf pravosudne nezavisnosti i afričke demokratije na djelu.

Autor: Alastair Leithead BBC