DW: Mugabe u kućnom pritvoru?

U Zimbabveu je vojska izašla na ulice glavnog grada Hararea. Predsjednik Robert Mugabe je nedavno smijenio potpredsjednika Mnangagvu, što je razljutilo vojni vrh. U svemu važnu ulogu ima i predsjednikova supruga Grejs.

AUTOR: DW
OBJAVLJENO: 16.11.17 u 09:45
http://bit.ly/2XkwRpI
U Zimnbabveu je došlo do eskalacije sukoba oko nasljednika na funkciji dugogodišnjeg predsjednika Roberga Mugabea. Vojska je saopštila da je preuzela kontrolu nad Harareom, ali da nije u pitanju puč, već samo nastojanje da se „prevaziđe politička, društvena i ekonomska kriza koja se pogoršava“. Vojska, osim toga, želi da privede „zločince iz Mugabeovog okruženja“, a sam Mugabe je rekao da se nalazi u kućnom pritvoru, kako prenosi predsjednik Južnoafričke republike Džejkob Zuma koji je sa njim telefonirao, prenosi DW.
Mnangagva protiv Prve dame
Tokom prošle noći su, prema izjavama svjedoka, u Harareu odjeknule tri eksplozije, kao i da se iz pravca Mugabeove kuće čulo puškaranje. Prijestonica Zimbabvea je jutro dočekala sa armijskim oklopnim vozilima na ulicama. Do zaoštravanja krize je došlo nakon što je komandant armije, general Konstantino Čivenga, zaprijetio Mugebeovoj vladi da će armija, zbog krize u zemlji, „uzeti stvar u svoje ruke“. Vojska je preuzela i kontrolu nad državnom televizijom ZBC.
Robert Mugabe je prošle nedjelje smijenio potpredsjednika Emersona Mnangagvu, koji je dobar prijatelj generala Čivenge. Predsjednik je najavio da će smijeniti i druge političare iz „stare garde“, čemu se Čivenga oštro usprotivio. I on i Mnangagva su zapravo dugogodišnji protivnici i kritičari Mugabeove supruge Grejs, koja se, kako je njen suprug bivao stariji, sve više miješala u njegov rad. Smatra se da je Mugabe namjeravao da je imenuje za potpredsjednicu države umjesto smijenjenog Mnangagve.
Decenijama u teškoj krizi
Robert Mugabe (93) neprekidno je na vlasti već 37 godina, a najavio je da će se kandidovati i na sljedećim predsjedničkim izborima koji bi trebalo da budu održani 2018. Poznat je po vladanju čvrstom rukom, a opozicija ga optužuje za korupciju, napade na novinare, bijele farmere i opozicione političare. Zimbabve ima 15 miliona stanovnika i prema indeksu Ujedinjenih nacija spada u najsiromašnije zemlje svijeta. U 21. vijeku se zemlja našla u teškoj ekonomskoj krizi zbog koje je 2008. došlo do hiperinflacije.
Južnoafrička Republika je upozorila na opasnost od promjene vlasti u Zimbabveu. Presednik Džejkob Zuma je izrazio „veliku zabrinutost“ zbog događaja u Harareu i pozvao tamošnju vlast i vojno rukovodstvo da na „prijateljski način“ okončaju aktuelni „politički zastoj“.