Saudijski princ Mohammed bin Salman 2017. 'govorio o ubojstvu' Khashoggija - 'spreman da upotrebi metak'

Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti i suradnik Washington posta, ubijen je i raskomadan 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ubili su ga agenti koji su nešto ranije stigli iz Rijada

AUTOR: The New York Times
OBJAVLJENO: 08.02.19 u 09:23
http://bit.ly/2XmrSox
Saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman (Mohamed) je 2017. godine rekao da će upotrebiti "metak" na novinaru Jamalu Khashoggiju (Džamal Kašogi) ako on ne prestane kritizirati ultrakonzervativnu kraljevinu, piše The New York Times.

List je citirao bivše i sadašnje dužnosnike, iz SAD-a i svijeta, koji su u obavještajnim izvještajima naveli da je princ to rekao u razgovoru sa rođakom Turkijem Aldakhilom (AlDahil).

Taj razgovor je presrela američka obavještajna služba, koja trenutno radi na prikupljanju podataka iz višegodišnje telefonske i SMS komunikacije saudijskog prijestolonasljednika.

Mohammed bin Salman je u razgovoru rekao da, ako se Khashoggi ne vrati u Saudijsku Arabiju svojom voljom, treba ga vratiti silom, kao i da je spreman da za to upotrebi "metak", prenosi RSE.

Khashoggi, kritičar saudijskih vlasti i suradnik Washington posta, ubijen je i raskomadan 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Ubili su ga agenti koji su nešto ranije stigli iz Rijada.

Ubojstvo Khashoggija je gurnulo Saudijsku Arabiju u ozbiljnu diplomatsku krizu i nanijelo veliku štetu reputaciji prijestolonasljednika, kojega su američki i turski dužnosnici optužili da je naredio ubojstvo. Rijad je za smrt novinara okrivio "nekontrolirane" elemente.

Predsjednik SAD-a Donald Trump (Tramp) kasnije danas treba pred Kongresom iznijeti stav koga smatra odgovornim za smrt Khashoggija. Skupina senatora, i republikanaca i demokrata, zakonom je obvezala predsjednika da u roku od 120 dana kaže koje strane državljane smatra odgovornim za ubojstvo.

Upitan o tome, glasnogovornik State Departmenta Robert Palladino (Paladino) je u četvrtak rekao da je američka vlada sredinom studenog uvela sankcije za 17 saudijskih dužnosnika.