Njemačka: Zeleni žele zabraniti SUV - vozila u gradovima

U saobraćajnom udesu u Berlinu poginulo je četvoro pješaka – dok su čekali na prelazak ulice pokosio ih je vozač za volanom SUV-vozila. Sada stranka Zelenih predlaže da se vožnja SUV-vozila u gradu sankcioniše

AUTOR: Saša Bojić
OBJAVLJENO: 14.09.19 u 14:13
OSVJEŽENO: 14.09.19 u 14:13
https://bit.ly/2LwKTNJ
Vozač „Poršea Makan" je velikom brzinom pretekao kolonu na čijem začelju je zapravo trebao da bude – kolona je na semaforu čekala da se upali zeleno svjetlo – i prošavši kroz raskrsnicu naletio na pješake koji su se zatekli na suprotnom uglu. Dvojici muškaraca (28 i 29 godina), jednoj ženi (64 godine) i jednom trogodišnjem dječaku nije bilo spasa. Troje ljudi je povrijeđeno – vozač SUV-a, te njegovi saputnici: jedna odrasla osoba i jedno dijete.

Političari Zelenih su se poslije ovog udesa okomili na vozače SUV-a. „U gradu nema mjesta automobilima koji liče na oklopna vozila. Oni su pogubni za klimu, i bez udesa su prijetnja, svaka greška vozača znači životnu opasnost po nevine", rekao je Štefan fon Dasel, predsjednik opštine Berlin-centar.

Veličina kao problem

Oliver Krišer, zamjenik šefa poslaničkog kluba Zelenih u Bundestagu, zatražio je da se ograniči veličina SUV-automobila na centralnim gradskim područjima: „Najbolje bi bilo da se to reguliše nekim državnim zakonom koji bi dozvolio opštinama da odrede veličinu vozila koja smiju da se kreću njihovim ulicama".

Među prvima koji su reagovali na ovakve prijedloge je Zigfrid Brokman, istraživač saobraćajnih udesa iz Udruženja njemačkih osiguravajućih društava. „Ne može se jednostavno reći da je jedan SUV generalno opasniji od Folksvagena Polo ili Smarta", rekao je i dodao da brzina kretanja automobila i način kolizije imaju veći uticaj od težine vozila. Doduše, u ovoj nesreći je Porše-SUV oborio stub semafora i nastavio dalje – da je automobil bio mali, taj stub bi ga vjerovatno zadržao.

Prodaja se stalno povećava

Njemačko društvo za zaštitu životne sredine Umvelthilfe je objavilo tvit u kojem piše da terenska vozila nemaju šta da traže u gradovima. Šef te organizacije Jirgen Reš je zatražio da se uvede „gradska vinjeta", odnosno, da vozači SUV-vozila plaćaju svaki ulazak u grad takvim automobilom, ili da im se zabrani parkiranje u gradu, ili da parkiranje takvih vozila postane mnogo skuplje.

SUV-automobili su prije ove nesreće bili na meti kritika prije svega stranke Zelenih i to samo kao „klimatske štetočine". I pored toga, njihova prodaja je u stalnom usponu. Ove godine će prvi put u Njemačkoj biti premašena brojka od milion novih registrovanih „gradskih terenaca" u jednoj godini. Udio SUV-a na njemačkom tržištu je trenutno – jedna trećina.

Izvor: Saša Bojić za DW