Turska: Ponovni pokušaj uvođenja zakona koji silovateljima omogućuje izbjegavanje kazne ako ožene svoju žrtvu

I dok je u Turskoj uzrast za seksualnu suglasnost 18 godina, vladino izvješće za 2018. godinu o dječjim brakovima procjenjuje da se u posljednjem desetljeću udalo 482.908 djevojčica.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 23.01.20 u 11:43
http://bit.ly/3aGymSr
U turskom parlamentu će se kasnije ovog mjeseca predstaviti zakon koji bi muškarcima optuženim za seks sa djevojčicama mlađim od osamnaest godina omogućio da izbjegnu kaznu ako se vjenčaju sa svojim žrtvama. Kontroverzni nacrt zakona izazvao je bijes među aktivistima i aktivistkinjama za ženska prava.

Kritičari tvrde da ovaj zakon ne samo da legitimira dječji brak i silovanje maloljetnika, nego i otvara put zlostavljanju djece i seksualnom iskorištavanju.

Sličan prijedlog zakona odbačen je 2016. godine nakon burnih reakcija u državi, ali i iz svijeta. Ovim zakonom muškarci bi bili pomilovani "samo ako su imali seks bez prisile ili prijetnje".

Agencije Ujedinjenih nacija upozorile su da će novi nacrt zakona stvoriti područje nekažnjivosti za zlostavljanje djece i žrtve ostaviti ranjivim na dodatno maltretiranje i opasnosti od svojih napadača.

Ovakvi zakoni postoje širom svijeta, a progurani su u ime zaštite obiteljske "časti".

Suad Abu-Dayyeh, aktivistkinja koja se specijalizirala za Bliski Istok, Sjevernu Afriku, Afganistan i Pakistan u nevladinoj organizaciji Equality Now, čiji je cilj promoviranje prava žena i djevojaka, kaže da je "šokantno" to što političari pokušavaju uvesti zakon kojim se "omogućuje nekažnjivost počiniteljima seksualnog iskorištavanja djece".

"Pozdravljam hrabar rad aktivistkinja za prava žena u Turskoj, koje su zauzele stav protiv ovog diskriminatornog zakona i ponovno izguravaju regresivne snage koje žele ukloniti trenutnu pravnu zaštitu za djevojčice. Slične zakonske odredbe bile su u statutima zemalja širom Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike", rekla je Abbu-Dayyeh za Independent.

"Zahvaljujući višegodišnjim kampanjama aktivista i aktivistkinja za ženska prava i zakonodavcima, Egipat, Jordan, Libanon, Maroko, Tunis i Palestina su uklonili ove rupe u zakonu posljednjih godina. Umjesto pokušaja uvođenja zakona koji štete ženskim pravima, turski zakonodavci trebali bi obratiti pažnju na ovaj napredak u ukidanju diskriminatornih zakona".

I dok je u Turskoj uzrast za seksualnu suglasnost 18 godina, vladino izvješće za 2018. godinu o dječjim brakovima procjenjuje da se u posljednjem desetljeću udalo 482.908 djevojčica.

Nasilje nad ženama vrlo je prisutno u Turskoj – 38% Turkinja pretrpjelo je fizičko ili seksualno nasilje od strane partnera, pokazuju podaci UN-a.

Kampanja pod nazivom Mi ćemo zaustaviti femicid procjenjuje da je u 2017. godini 409 žena ubio partner ili član obitelji – što je nevjerojatan porast u odnosu na 237 slučajeva četiri godine ranije.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je na summitu u Istanbulu 2014. godine rekao da je jednakost muškaraca i žena "protuprirodna".

"Ne možete žene i muškarce staviti na istu razinu, to je protiv prirode".

Prije tri godine, turski predsjednik pozvao je žene da rode najmanje troje djece i ustvrdio da je ženin život "nepotpun" ako ne rađa. "Žena koja kaže 'neću biti majka zato što radim' zapravo poriče svoju ženstvenost", rekao je tada turski predsjednik. "Žena koja odbacuje majčinstvo koja se suzdržava od svoje kuće nedostatna je i nepotpuna, koliko god uspješnu karijeru imala".


Prevela: Ružica Ereš