Donald Trump oslobođen optužbi u Senatu

Trump je tako postao treći predsjednik u američkoj povijesti protiv kojeg je Zastupnički dom pokrenuo postupak opoziva, ali je oslobođen u Senatu. Da bi Trump bio smijenjen s dužnosti bila je potrebna dvotrećinska većina u Senatu, odnosno glasovi 67 senatora, što se dosad u praksi nije ostvarilo.

AUTOR: The Guardian
OBJAVLJENO: 06.02.20 u 11:12
https://bit.ly/31vpN8v
Donald Trump oslobođen je u postupku u Senatu po obje točke optužnice za opoziv, čime je okončana prijetnja da će biti smijenjen s dužnosti.

Glasujući uglavnom prema stranačkim linijama, senatori su zaključili da Trump nije kriv po prvoj točki opoziva, za zloupotrebu vlasti, s 58 glasova protiv i 42 za, te da nije kriv ni po drugoj točki opoziva, za opstrukcije Kongresa, s 53 glasova protiv i 47 glasova za.

Trump je tako postao treći predsjednik u američkoj povijesti protiv kojeg je Zastupnički dom pokrenuo postupak opoziva, ali je oslobođen u Senatu. Da bi Trump bio smijenjen s dužnosti potrebna je bila dvotrećinska većina u Senatu, odnosno glasovi 67 senatora.

Kako je povijesno glasanje odmicalo, demokrati su prosvjedovali da Trump nije dobio istinsku oslobađajuću presudu jer je, prema riječima senatora Chrisa Murphyja iz Connecticuta, u pitanju bilo "lažno suđenje". Oslobađajući glasovi uslijedili su nakon što je republikanska većina u senatu odbila pokušaj pozivanja svjedoka koji bi mogli izravno svjedočiti Trumpovim navodnim neprimjerenim potezima.

Republikanac Mitt Rommney bio je jedini član Republikanske stranke koji je glasao za osudu Trumpa, postavši tako prvi senator u povijesti koji je glasao za opoziv predsjednika iz svoje stranke. Romney je po obje točke opoziva glasao da je Trump "kriv".

"Podržavam veliku većinu onoga što je predsjednik napravio", rekao je Romney. "Ali, obećanje koje sam dao pred bogom, da ću primijeniti nepristranu pravdu, zahtijevalo je da svoje osobne osjećaje i političke pristranosti stavim sa strane".

"Predsjednik je kriv za grubu zloupotrebu javnog povjerenja... Varanje na izborima je možda najnasilnije i najdestruktivnije kršenje nečije zakletve pri preuzimanju dužnosti koje mogu zamisliti".

Protiv Trumpa je proveden postupak opoziva zbog uvjetovanja vojne pomoći i sastanka u Bijeloj kući zbog najave nekoliko istraga u Ukrajini: jedne protiv Trumpovog potencijalnog suparnika u borbi za Bijelu kuću na izborima 2020. godine, Joea Bidena, i njegova sina Huntera Bidena; i drugu za istraživanje teorije zavjere da je Ukrajina, a ne Rusija, stajala iza stranog petljanja u američke izbore.

Demokrati su pokrenuli službenu istragu za opoziv u rujnu, mjesec dana nakon što je anonimni zviždač podnio prijavu optužujući Trumpa da traži načine za strano miješanje u nadolazeće izbore.

Trump je opozvan u Zastupničkom domu 18. prosinca 2019. godine. U postupku u Senatu koji je nakon toga uslijedio, republikanci su tvrdili da će uklanjanje Trumpa američkim biračima oduzeti mogućnost odluke žele li Trumpa u studenom vratiti na dužnost ili ne, piše The Guardian.

"Naši osnivački dokumenti predviđaju propisno izabrane predsjednike uz suglasnost onih kojima se vlada', a ne po volji Kongresa Sjedinjenih država", rekao je umirovljeni republikanac Lamar Alexander iz Tennesseja, za kojeg se nekad mislilo da je potencijalni dezerter. "Neka narod sam odluči".

Međutim, demokrati su odbili republikansku obranu, tvrdeći da će Trump, ako ostane na vlasti, pokušati naći način da se umiješa u rezultate izbornog procesa 2020. godine.


Prevela: Ružica Ereš