Ukrajina: Region Donjeck proglasio nezavisnost

"Vijeće Republike Donjeck" od predsjednika Rusije, Vladimira Putina zatražilo da u region pošalje svoje snage u “mirovnu misiju”

AUTOR: Samir Alić
OBJAVLJENO: 07.04.14 u 16:26
RATE_LIMIT_EXCEEDED
Referendum o budućem statusu istočne ukrajinske oblasti grada Donjecka (Donetsk) bit će održan najkasnije 11. maja, navedeno je u rezoluciji koju je danas objavio regionalni parlament Donjecka kojeg su okupirali proruski aktivisti.

Parlament je prethodno proglasio formiranje suverene i nezavisne Narodne Republike Donjeck, a ispred ove institucije u toku je veliki miting proruskih aktivista.
 
Ovo zakonodavno tijelo donijelo je i odluku o preimenovanju u Vijeće Republike te su njegovi predstavnici od predsjednika Rusije, Vladimira Putina zatražili da u region pošalje svoje snage u “mirovnu misiju”.
 
“Ruske snage nalaze se na 30 kilometara od ukrajinske granice i namjeravaju da je pređu i zauzmu ukrajinsku teritoriju, ali mi to nećemo dozvoliti”, izjavio je danas premijer Ukrajine, Arseniy Yatsenyuk.
 
Juče su proruski demonstranti ušli u zgrade regionalne uprave i u Luhansku i Harkovu (Kharkiv). Ova tri regiona nalaze se na istočnoj granici Ukrajine sa Rusijom i u njima etnički Rusi čine većinu stanovništva.
 
“EU je uznemirena zbog situacije u tri istočna regiona Ukrajine i podržava ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet”, izjavila je danas Maja Kocijančič, glasnogovornica visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i bezbijednost, Catherine Ashton.
 
Ona je dodala da političke zahtjeve u Ukrajini treba postavljati na nenasilan način i u skladu sa zakonskim i demokratskim standardima, a predsjednički izbori zakazani za 25. maj su prilika za to.

I tako se ukrajinska drama nastavlja. Rusija polako ostvaruje svoje strateške ciljeve, a Ukrajina bi nakon nasilnih protesta i svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Yanukovycha, na posljetku, mogla ostati bez ijednog izlaza na more i bez regiona bogatih rudnim nalazištima.