UN: Odbijamo negiranje genocida, ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca u BiH

Glavni tajnik UN-a je naglasio da ti zločini nikada ne smiju biti zaboravljeni, niti se treba slaviti ideologija počinitelja. Govoru mržnje ili narativima nepovjerenja i straha nije mjesto u inkluzivnoj, mirnoj Bosni i Hercegovini.", rekao je Dujarric

AUTOR: Glas Amerike (VOA)
OBJAVLJENO: 04.02.21 u 19:25
https://bit.ly/3jjURAZ
Glasnogovornik Ujedinjenih Nacija, na redovnom brifingu za novinare u New Yorku pitan je o veličanju ratnih zločinaca u Bosni i Hercegovini.

"Mogu vam reći da odbacujemo bilo koji oblik govora mržnje, poricanje ratnih zločina i genocida, kao i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, u Bosni i Hercegovini i drugdje", odgovorio je Stephane Dujarric, glasnogovornik UN-a.

"Glavni tajnik, kao što ćete se sjetiti, u poruci koju je prošle godine izrekao na 25. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma naglasio je da izgradnja budućnosti mira zahtijeva suočavanje s prošlošću. To znači priznati da su stravični zločini počinjeni tijekom rata.

Glavni tajnik (Antonio Guterres) naglasio je da ti zločini nikada ne smiju biti zaboravljeni, niti se treba slaviti ideologija počinitelja. Govoru mržnje ili narativima nepovjerenja i straha nije mjesto u inkluzivnoj, mirnoj Bosni i Hercegovini.", rekao je Dujarric, a izvijestila dopisnica Glasa Amerike (VOA) iz Ujedinjenih Nacija Margareth Besheer.