Evropski parlament (EP): Odbor za spoljnu politiku preporučio otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom

“Složili smo se da je presudno pronaći rešenje za aktuelna bilateralna pitanja i sprovođenje Ugovora o dobrosusedskim odnosima između Severne Makedonije i Bugarske. Konačni tekst izveštaja o Severnoj Makedoniji šalje snažan signal u vezi sa njenom budućnošću u EU i poziva da se međuvladina konferencija održi što pre kako bi se sprečila dalja odlaganja “, izjavio je Ilhan Kyuchyuk

AUTOR: RSE
OBJAVLJENO: 05.03.21 u 12:05
https://bit.ly/3bgEXVG
Odbor za spoljnu politiku u Evropskom parlamentu (EP) izglasao je izveštaj o Severnoj Makedoniji u kojem se ističe da Evropska unija (EU) treba da pokaže jasnu političku volju za otvaranje pristupnih pregovora Severne Makedonije za članstvo u EU.

U izveštaju se navodi da bi trebalo što pre da se održi prva međuvladina konferencija, koja bi formalno označila početak pristupnih pregovora, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

“To bi trebalo učiniti što je pre moguće kako bi se sprečila dalja odlaganja, potvrđujući kredibilitet, objektivnost i pouzdanost procesa pristupanja, ali i kako bi se sprečilo da dalja odlaganja štete pomirenju postignutom u regionu”, poručuju evropski zastupnici u izveštaju.

Ovim dokumentom se pozivaju vlasti i političke partije u Severnoj Makedoniji da nastave zajedničke napore na jačanju demokratije i borbi protiv korupcije i da ojačaju vladavinu prava, dobrosusedske odnose i regionalnu saradnju, kao i da unapređuju uslove za slobodu medija i razvoj civilnog društva.

U poglavlju o bilateralnim odnosima stoji da je Severna Makedonija pokazala jasan strateški fokus i posvećenost integraciji u EU, jer nastavlja da sprovodi reforme i radi na rešavanju bilateralnih pitanja sa susednim zemljama.

Podseća se takođe na “kooperativan i konstruktivan pristup” Severne Makedonije u toku pregovora o Prespanskom sporazumu sa Grčkom kao i Ugovoru o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom.

Zastupnici žale što Bugarska i Severna Makedonija još uvek nisu postigle dogovor o nerešenim bilateralnim pitanjima. Poručivši da je nastavak dijaloga presudan, evropski zastupnici pozivaju obe zemlje da postignu kompromis oko akcionog plana koji uključuje konkretne mere.

Osvrćući se na usklađivanje spoljne politike, zastupnici Evropskog parlamenta pozivaju Skoplje da se ojača usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU. S tim u vezi, upućuje se poseban poziv da Severna Makedonija uskladi politiku sa nedavnom odlukom o restriktivnim merama protiv Rusije.

U izglasanom izveštaju se takođe izražava zabrinutost zbog toga što zemlja postaje “sve energetski i ekonomski zavisnija od trećih zemalja”.

Autor izveštaja je evropski zastupnik i izvestilac za Makedoniju u EP, Ilhan Kyuchyuk (Kujčuk) koji je nakon glasanja ocenio da su zastupnici postigli širok kompromis.

“Složili smo se da je presudno pronaći rešenje za aktuelna bilateralna pitanja i sprovođenje Ugovora o dobrosusedskim odnosima između Severne Makedonije i Bugarske. Konačni tekst izveštaja o Severnoj Makedoniji šalje snažan signal u vezi sa njenom budućnošću u EU i poziva da se međuvladina konferencija održi što pre kako bi se sprečila dalja odlaganja “, izjavio je Kyuchyuk.

Izveštaj je izglasan ubedljivom većinom. Za ovaj dokument je glasao 61 zastupnik, četvoro je bilo protiv, a dva poslanika su bila uzdržana.

O izveštaju će se kasnije glasati na sednici Evropskog parlamenta, kada će dobiti formu rezolucije.

Izvor: Radio Slobodna Evropa (RSE), 5. mart 2021. godine