Sarajevski zlatar otkrio sudbinu zlatnih kašika (VIDEO)

Kako navodi vlasnik zlatare iz centra Sarajeva, koji je želio ostati anoniman, na njegovu adresu je lično došao Bakir Izetbegović i uručio mu zlatne kašike od kojih je on trebao napraviti nakit i žice za gitaru

AUTOR: Malik Sakić
OBJAVLJENO: 24.08.16 u 12:50
https://bit.ly/2XpStkv
Zlatne kašike koje su trebale biti podijeljenje vojnicima Armije Bosne i Hercegovine pretvorene su u nakit Sebije Izetbegović i žice za gitaru Bakira Izetbegovića.
 
Kako navodi vlasnik zlatare iz centra Sarajeva, koji želi ostati anoniman, na njegovu adresu je lično došao Bakir Izetbegović i uručio mu zlatne kašike da od njih napravi nakit i žice za gitaru. 
 
“To je bio sasvim običan porodični dan, kada je sin utrčao u sobu i rekao da se ispred naše kuće nalaze crni džipovi. Izašao sam da vidim o čemu se radi, iz jednog džipa je izašao Bakir izetbegović a za njim tjelohranitelji sa koferima“, navodi vlasnik zlatare.

"U koferima su se nalazile kašike sa ugraviranim imenima vojnika Armije BiH. Bakir mi je rekao kako ga godinama muče zlatne kašike, pogotovo ove koje nije mogao uručiti pripadnicima Armije BiH koji su poginuli u ratu ili izvršili samoubistvo nakon rata, najviše zbog toga jer nisu imali čime hraniti porodicu. Rekao je kako već dugo razmišlja šta da uradi sa kašikama i kako je najbolje da od njih napravi zlatni nakit za Sebiju te zlatne žice za njegovu gitaru, što mu je oduvijek bila želja jer je njegova omiljena pjesma "Zlatne strune" od Halida Bešlića."
 
"Najveće iznenađenje za mene je bilo kada sam u koferima našao svoju i bratovu kašiku, koje sam odlučio zadržati, pa mogu slobodno reći kako smo brat i ja jedini pripadnici Armije BiH koji danas jedu zlatnim kašikama. Sve ovo se odvijalo nekoliko dana nakon nove godine kako bi imao vremena da sve završim do 6. aprila kada je bio Sebijin rođendan, a zlatne žice sam završio 28. juna tačno na dan 60. Bakirovog rođendana", navodi vlasnik zlatare. 
 
Anonimni zlatar je od kašika napravio velike količine prstenja, lančića i naušnica te komplete zlatnih žica za gitaru po koje je Izetbegović lično došao sa svojim tjelohraniteljima, a zlataru kao isplatu za trud obećao zaposliti njegovog desetogodišnjeg sina čim završi srednju školu.
 
NAPOMENA: Tekst je satiričnog karaktera.