Romeo nije više najusamljenija žaba na svijetu

Bolivijski biolozi nakon 10 godina traganja za Sehuencas vodenim žabama pronašli Juliju

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 16.01.19 u 14:31
OSVJEŽENO: 16.01.19 u 14:31
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Romeo je Sehuencas vodeni žabac koji je proveo posljednjih 10 godina u izoliranom akvarijumu u Prirodno-istorijskom muzeju u Boliviji, dok su biolozi tražili partnericu kako bi spasili vrstu od izumiranja. Prošle godine su u potrazi za 'Julijom' koristili i neke neuobičajene metode poput otvaranja Romeovog profila na Match.com

Nakon posljednje naučne ekspedicije u "oblačnim šumama" Bolivije izgleda da će žabac Romeo izbjeći nesretnu sudbinu legendarnog imenjaka.

Vođa ekspedicije Teresa Camacho Badani, vodeći herpetolog muzeja Historia Natural Alcide d’Orbigny - Cochabamba City izjavila je da su uhvatili pet Sehuencas vodenih žaba sa ciljem da im omoguće razmnožavanje i preživljavanje vrste čije će potomke vratiti u prirodu. Jedna od žaba je idealne polne zrelosti i dobila je ime Julija. Mislim da će ovo biti slučaj suprotnosti koje se privlače, izjavila je Teresa Camacho Badani za BBC

"Romeo je miran i opušten, i ne kreće se mnogo. Zdrav je i voli jesti, ali je nekako stidljiv i usporen. Julija je energična, mnogo pliva, mnogo jede i pokušava da pobjegne."

Sehuencas vodene žabe - činjenice:

-  Sehuencas je vrsta vodene žabe (Telmatobius yuracare) koja je nekada živjela u velikom broju u malim potocima, rijekama i barama u planinskom dijelu Bolivije kojeg pokrivaju oblačne šume (maglovite šume).

- Broj vodenih žaba opada sve brže u Boliviji, Ekvadoru i Peruu

- Kombinovani faktori dovode do izumiranja vodenih žaba; klimatske promjene, uništavanje habitata i poribljavanje agresivnom pastrmkom

Chris Jordan iz Global Wildlife Conservation koja podržava napore u očuvanju ove vrste kaže da odvođenje životinja iz prirodnog ambijenta također nosi rizik, ali broj pronađenih životinja je premali da bi vrsta sama opstala na duže staze.

"Imamo pravu šansu da spasimo Sehuencas vodene žabe od izumiranja - i da restauriramo unikatni dio prirodne raznolikosti koja je temelj opstanka bolivijskih šuma, te da prikupimo važne informacije kako da na sličan način sačuvamo i druge vrste pod prijetnjom izumiranja."

Novootkriveni primjerci će biti tretirani protiv zaraznog oboljenja, chytridiomycosis, koje uništava vodozemce širom planeta. Nakon toga, Romeo će upoznati Juliju, s nadom da će rezultat biti potomci koji će biti vraćeni u prirodu i tako spasiti vrstu od izumiranja.

22% svih vodozemaca u Boliviji je u nekoj fazi izumiranja, zato Teresa Camacho Badani smatra da je Romeova priča veoma bitna da javnost širom svijeta obrati pažnju na sve brže izumiranje vodozemaca. 

Svih pet Sehuencas vodenih žaba su našli u istom potoku, a veoma zabrinjavajuća činenica je da u ostalim potocima istog sliva nisu našli nijednu vrstu vodenih žaba, što ukazuje na ozbiljne poremečaje u ekosistemu.