Nova studija otkriva da globalno zatopljenje pojačava ekonomsku nejednakost

Znanstvenici su analizirali godišnje temperature i mjerenja BDP-a 165 zemalja u posljednjih 50 godina kako bi procijenili utjecaj promjena temperature na ekonomski rast.

AUTOR: Xinhuanet
OBJAVLJENO: 26.04.19 u 05:20
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Nova studija pokazala je da globalno zatopljavanje vjerojatno pogoršava ekonomsku nejednakost u svijetu od 1960-ih.

Studija je objavljena u ponedjeljak 22. travnja u zborniku radova američke Nacionalne akademije znanosti i otkriva da promjene temperature koje uzrokuju sve veće koncentracije stakleničkih plinova u atmosferi mogu učiniti hladnije zemlje poput Norveške bogatijim, ali i usporiti ekonomski rast toplijih zemalja poput Nigerije.

„Najsiromašnije države na Zemlji su daleko siromašnije nego što bi bile bez globalnog zatopljenja,“ rekao je glavni autor studije i klimatolog na Sveučilištu Stanford Noah Diffenbaugh.

Znanstvenici su analizirali godišnje temperature i mjerenja BDP-a 165 zemalja u posljednjih 50 godina kako bi procijenili utjecaj promjena temperature na ekonomski rast.

Otkrili su da je globalno zatopljavanje smanjilo razinu bogatstva po osobi u razdoblju od 1961. do 2010. za 17 do 30%.

Jaz između najbogatijih i najsiromašnijih zemalja je sada za 25% veći nego što bi bio da nije bilo klimatskih promjena, stoji u studiji.

„Usjevi su plodniji, ljudi su zdraviji i produktivniji kada temperature nisu ni previsoke ni preniske,“ rekao je ko-autor studije Marshall Burke. „ Ovo znači da malo zagrijavanja može pomoći hladnim zemljama, dok obrnuto vrijedi za mjesta gdje je već vruće.“

Znanstvenici su otkrili da osobito tropske države imaju temperature daleko od idealnih koje su potrebne za ekonomski rast, ali je manje jasno kako je zatopljavanje utjecalo na ekonomski rast zemalja koje se nalaze u umjerenom pojasu Zemlje, poput SAD-a, Kine i Japana.

Studija je pokazala da se par ekonomski najjačih država nalazi u području gotovo savršene temperature za ekonomski rast, ali Burke je upozorio da će ih jako zatopljenje u budućnosti odgurnuti od temperaturnog optimuma.


Za Front Slobode prevela Ružica Ereš