Dupini stvaraju prijateljstva na osnovi zajedničkih interesa, pokazalo istraživanje

Čini se da primjerice blisko srodstvo s drugim muškim dupinima nema značajan utjecaj na količinu vremena koju provode skupa. Međutim, korištenje iste tehnike hranjenja je imalo utjecaja na to.

AUTOR: Science Alert
OBJAVLJENO: 16.06.19 u 13:11
MONTHLY_RATE_LIMIT_EXCEEDED
Već se dugo vuku usporedbe između ljudi i dupina, elegantnih morskih sisavaca. Znanstvenici su sada otkrili još jednu sličnost između nas i naših kitovskih rođaka.

U slučaju indo-pacifičkog dobrog dupina (Tursiops aduncus), pojedinci su skloni družiti se s onima koji koriste iste alat za hranjenje.

U vodama zaljeva Shark na obali zapadne Australije je viđeno da dupini koriste spužve kao 'naprstak', odnosno njime zaštite svoje 'kljunove' dok se hrane, što im dopušta pristup hrani koja se nalazi dublje u moru od dupina koji ne koriste spužvu.

Ovo je jedino mjesto na svijetu gdje je primijećeno takvo ponašanje dupina, piše Science Alert. To je dobro dokumentirano kod ženki koje ovakvo korištenje spužve usvajaju po matrilinearnim linijama, dakle prenoseći znanje s koljena na koljeno od majki na kćeri. Skloni su povezivanju s drugim dupinima koji koriste istu tehniku.

Čini se da mužjaci ovu tehniku koriste dosta manje. Znanstvenici vjeruju da je to zato što oduzima puno vremena koje bi oni mogli iskoristiti za neke druge aktivnosti specifične za mužjake dupina, poput druženja s drugim dupinima i stvaranja novih poznanstava.

Međutim, nakon jedne opsežne studije korištenja spužve za hranjenje kod mužjaka dupina s područja zaljeva Shark, znanstvenici su otkrili da bi od nje moglo biti neke socijalne koristi.

"Hranjenje spužvom oduzima puno vremena i samotnjačka je aktivnost tako da smo dugo mislili kako nije kompatibilna s potrebama mužjaka dupina iz zaljeva Shark, a to je ulaganje vremena u stvaranje prijateljstava s drugim mužjacima", rekao je biolog Simon Allen sa Sveučilišta u Bristolu.

"Ovo istraživanje ukazuje da, kao ženke dupina i zaista kao ljudi, i mužjaci dupina stvaraju društvene veze s onima koji dijele slične interese".

Tim je analizirao veliku količinu fotografskih i podataka o njihovoj genetici i ponašanju, prikupljenih od 124 mužjaka dupina iz zaljeva Shark u razdoblju 2007-2015. za potrebe istraživanja su identificirali 37 odraslih dupina iz ove skupine koji se jesu ili nisu hranili pomoću spužve – 13 primjeraka se hranilo spužvom, a 24 nisu.

Otkrili su da su se oni koji se hrane pomoću spužve više družili s drugim dupinima koji koriste istu tehniku, nego s onima koji ju ne koriste – a ova veza ne bi se mogla pripisati nekim drugim čimbenicima. Naime, čini se da primjerice blisko srodstvo s drugim muškim dupinima nema značajan utjecaj na količinu vremena koju provode skupa.

Međutim, korištenje iste tehnike hranjenja je imalo utjecaja na to. Iako su oni dupini koji koriste tehniku hranjenja pomoću spužve provodili više vremena sami, kada bi bili s drugim mužjacima, najčešće bi u pitanju bio drugi dupin koji koristi istu tehniku hranjenja.

To navodi na zaključaj da se osamljenost tijekom hranjenja isplati zbog dobrobiti snažnog prijateljstva s drugim mužjacima dupina.

"Mužjaci dupina u zaljevu Shark primjer su fascinantnog društvenog sustava u kojima se stvaraju jake savezničke i prijateljske veze", objasnila je biologinja Manuela Bizzozzero sa Sveučilišta u Zurichu.

"Ove snažne veze između mužjaka mogu potrajati desetljećima i ključni su čimbenik uspjeha u parenju sa ženkama. Drago nam je što smo uspjeli pronaći primjere prijateljstva i savezništva među dupinima zasnovanog na sličnim crtama karaktera".

Cijelo istraživanje će uskoro biti objavljeno u časopisu Proceedings od the Royal Society B.


Prevela: Ružica Ereš