I životinje imaju sposobnost empatije

"[Empatija] jasno pomaže učvršćivanju veza kod društvenijih vrsta i u tom smislu, a pronalazimo je u različitim oblicima kod raznih životinja, od čimpanzi do poljskih voluharica", tvrdi biolog Roland Maurer.

AUTOR: Brut
OBJAVLJENO: 27.06.19 u 14:47
http://bit.ly/325Ajn2
Slonovi, majmuni, dupini i mnoge druge vrste životinja, osjećaju empatiju prema drugim jedinkama svoje vrste.

"Znanstvenici su dugo bili suzdržani po pitanju prepoznavanja empatije među životinjama, pretpostavljajući da djeluju isključivo iz sebičnih motiva", kaže biolog Frans de Waal. No, jedan eksperiment je pokazao da štakori radije biraju pomoći drugom štakoru da izađe iz staklene cijevi nego da idu za poslasticom koja im je ponuđena.

Drugi odličan primjer empatije među životinjama imamo kod poljskih voluharica koje lizanjem tješe svoje članove porodice kada su pod stresom, prenosi Brut. Ovi primjeri životinjske empatije su u kontradikciji s dosadašnjim stajalištem da samo kompetitivnost u životinjskom svijetu upravlja njihovim odnosima.

"[Empatija] jasno pomaže učvršćivanju veza kod društvenijih vrsta i u tom smislu, a pronalazimo je u različitim oblicima kod raznih životinja, od čimpanzi do poljskih voluharica", tvrdi biolog Roland Maurer.

Ovo empatično ponašanje je dijelom povezano sa sićušnim neuroprijenosnikom oksitocinom. On se prirodnim putem proizvodi u mozgu sisavaca i pomaže oformiti društvene veze između dvije jedinke. Oksitocin je također povezan sa majčinskom privrženošću, koja je karakterističan oblik empatije.

Predmet istraživanja su bile i vrste koje ne spadaju u razred sisavaca, na primjer ptice. Kada je jedna od kokoši pod potresena, druge povisuju glasanje i povećavaju oprez.

"Ne bih se čudio da pronađemo barem preteču empatije među jatnim ribama, posebice kada znamo da slični hormoni utječu na ponašanje svih kralježnjaka", rekao je Maurer.

Neki znanstvenici empatiju vide kao znak životinjske inteligencije. Sve više eksperimenata se vodi tom novom percepcijom.

"Otkrića poput ovih nalazimo na tjednoj bazi. Pod utjecajem ovog istraživanja možda možemo promijeniti način na koji se ljudi ophode prema životinjama", zaključuje Frans de Waal.

 
Transkripcija i prijevod: Ružica Ereš