[Galerija] Jedna fotografija, četiri godišnja doba

Godišnja doba mogu jako utjecati na to kako doživljavamo svijet oko nas.

AUTOR: Budget Direct
OBJAVLJENO: 10.07.19 u 19:51
http://bit.ly/2YgjZla
Često razgovaramo o promjenama tijekom godišnjih doba, jedva čekamo proljeće, ljeto, jesen ili zimu... Ali, koliko često zaista razmišljamo i primjećujemo promjene u našem okruženju koje su posljedica izmjena godišnjih doba.

Jedno mjesto može odisati potpuno drugačijom atmosferom ovisno o godišnjem dobu, a to su na slikovit način odlučili pokazati umjetnici s portala Budget Direct. Odabrali su osam lokacija na svijetu koje prolaze kroz drastične promjene pod utjecajem godišnjih doba i uz malu pomoć tehnologije, napravili odličan set fotografija koje to i pokazuju. U našoj galeriji možete pogledati ove predivne fotografije, a u nastavku teksta nešto pročitati o lokacijama na kojima su snimljene.

Kompleks hramova Vittala (Indija)

Nekoć glavni grad carstva Vijayanagar ponosi se ostacima drevnih hramova i radnih lokacija svojih predaka. Možda je najljepši primjer njih svetište boga Garude – kamena kola koja predstavlaju vozilo hinduističkog boga Višnu – koje se nalazi u ovom kompleksu hramova. Iako u indijskoj kulturi postoji šest godišnjih doba, Indijski meteorološki odjel (IMD) drži se četiri: pred-monsun, jugozapadni monsun, post-monsun i zima. Kao što se vidi na fotografiji, kočija tijekom cijele godine prolazi velike promjene zbog godišnjih doba.

Bethesda Terrace (New York)

New York je grad koji nikad ne spava, s mnoštvom gusto raspoređenih zgrada, a to je sigurno jedan od razloga njegove privlačnosti i za Njujorčane i za posjetitelje. No, i u New Yorku postoje male oaze mira koje vam nude trenutak da malo zastanete, udahnete i promotrite svijet oko sebe. Jedno od takvih mjesta je i "srce Central Parka", Bethesda Terrace, izgrađena u drugoj polovici 19. stoljeća. Unutrašnjost koju je izgradio Jacob Wrey Moulda je poput crkve, popunjena s 15.000 šarenih enkaustičnih pločica i rezbarijama koje predstavljaju četiri godišnja doba. Njen pravi efekt u prirodi Central Parka ogleda se u naglašavanju cijelog spektra boja tijekom godine.

Dvorac Nymphenburg (Njemačka)

Ovaj dvorac izgrađen je 1664. godine za dinastiju Wittelsbach. Budući da je riječ o tzv. ljetnoj palači, topliji mjeseci su najbolje vrijeme za posjetiti ovo mjesto, pogotovo kada je riječ o njegovoj unutrašnjosti. Međutim, na otvorenom možete vidjeti drastične razlike tijekom cijele godine, budući da se palača nalazi među prostranim parkovima i vrtovima koje je napravio učenik Andréa Le Nôtrea, poznatog francuskog pejzažnog arhitekta.

Crkva u Aberdeenu (Škotska)

Ovaj imbol Sveučilišta u Aberdeenu izgrađen je još 1495. godine. Područje sjeveroistočne Škotske ima najbolje vremenske uvjete, a Aberdeen je najsunčaniji grad u Velikoj Britaniji, gdje se može uživati u blagoj i očaravajućoj jesenskoj i zimskoj atmosferi. Šetnja do srednjovjekovnog Starog grada nudi još ljepši pogled na povijest ovog područja, a zgrade izgrađene u periodu od 18. do sredine 20. stoljeća s karakterističnom granitnom gradnjom nude mali 'odmor' za oči u kontrastu sa šarolikim parkovima Aberdeena i Sjevernim morem.

Vinogradi doline Elqui (Čile)

Idealno vrijeme za vidjeti dolinu Elqui je između veljače i svibnja, suhih i vrućih mjeseci, tijekom berbe grožđa za proizvodnju regionalne rakije pisco. No, bilo koje doba godine je upečatljivo u ovom kraju jer se u vinogradima može vidjeti široki spektar boja koje razbijaju sivilo planina koje se nalaze iznad. Za vrijeme lipnja i srpnja vrijeme je hladnije i kišovitije, što nudi divnu izvansezonsku atmosferu za uživanje u lokalnim vinima i pivima.

Stijena Šamanka na otoku Olhon (Rusija)

Otok Olhon u Bajkalskom jezeru u pokrajini Irkutsk, svetište je burjatskih ljudi i jedno od tzv. pet polova šamanske energije. Na ovom otoku nalaze se šamanska svetišta, što ga čini hodočasničkim mjestom za šamane iz cijele Rusije. Stijena Šamanka je jedno od najsvetijih i najljepših lokacija, a postoji i vjerovanje da u njoj boravi drevni vođa otoka. Njezini bijeli mramorni vrhovi dočekuju posjetitelje pri kraju pješčane plaže, omeđene starim stablima, dinama i stijenama s crvenim mahovinama. Na ovom otoku živi samo 1.500 ljudi, a struja je u potpunosti provedena tek 2005. godine. Ovo mjesto nudi umirujuću atmosferu, što omogućuje puni užitak promatranja Šamanke u kontrastu na ostatak okoline.

Rimski amfiteatar u Plovdivu (Bugarska)

Ovaj amfiteatar iz 2. stoljeća koji se nalazi u europskom gradu s najdužim kontinuitetom naseljenosti, već dugo svjedoči dramatičnim promjenama između kišovitih i grmljavinskih ljetnih nevremena i dugih hladnih jeseni. Smješten između šest brežuljaka u Trakijskoj nizini, amfiteatar nudi predivan pogled tijekom cijele godine. U večernjim satima čak možete otići pogledati i predstavu, budući da je amfiteatar otvoren otkako je pronađen nakon velikog odrona iz 1970-ih.


Nacionalni park Mount Warning (Australija)

Ugasli vulkan Mount Warning je od velike kulturne važnosti za aboridžinsku populaciju Bundjalung. Plaže i subtropske prašume idealno su mjesto za mnoge biljne i životinjske vrste, poput mnogih specifičnih vrsta cvijeća, zanimljivih i neobičnih ptica, ali i za kengure. Ovaj nacionalni park pun je života bez obzira na doba godine u kojem ga posjetite, a različita godišnja doba možete doživjeti i kroz put ka vrhu vulkana koji vodi od suptropske umjerene prašume, preko vlažne zimzelene šume i grmlja do trajno hladnog vrha.


Prevela: Ružica Ereš