Divlji majmuni "usvojili" i izliječili mladunče druge skupine

Ovo dosad neviđeno pokazivanje empatije znanstvenici su promatrali u Nacionalnom parku Ifrane koji se nalazi u masivu Srednji Atlas u Maroku – koje je jedno od posljednjih prirodnih staništa ove vrste majmuna.

AUTOR: Geek
OBJAVLJENO: 14.07.19 u 14:21
http://bit.ly/2YAcaSr
Znanstvenici su po prvi put promatrali kako je skupina divljih berberskih makaki majmuna "usvojila" i liječila ozlijeđeno mladunče druge skupine ovih majmuna.

Znanstvenica sa Sveučilišta u Oxfordu i Međunarodnog fonda za dobrobit životinja (IFAW), Liz Campbell, opisala je svoja zapažanja u članku objavljenom u časopisu Primates.

Trogodišnji berberski makaki Pipo teško je ozlijeđen, nakon čega ga je ostatak njegove grupe napustio. Dva dana kasnije, pronašla ga je susjedna grupa iste vrste majmuna. Iako oni nisu imali nikakve veze s Pipom, prišli su mu, pomogli mu da se oporavi i prihvatili ga kao novog člana svoje skupine, stoji u priopćenju Oxfordskog sveučilišta.

Pipo se potpuno oporavio i nastavio družiti s ovom skupinom iduća četiri mjeseca prije nego što se vratio svojoj. Ovo dosad neviđeno pokazivanje empatije znanstvenici su promatrali u Nacionalnom parku Ifrane koji se nalazi u masivu Srednji Atlas u Maroku – koje je jedno od posljednjih prirodnih staništa ove vrste majmuna.

Znanstvenici su rekli kako promatrano ponašanje nudi jako vrijedne informacije, kao i nadu za znanstvenike i lokalne zajednice koje žele zaštititi i povećati broj populacije ove ugrožene vrste kojoj prijeti gubitak staništa i ilegalni lov, piše Geek.

"Mislili smo da bi 'udomljavanje' moglo biti opcija samo za jako mlade majmune, ali Pipov slučaj pokazuje da su grupe spremne prihvatiti čak i stariju mladunčad koja nije dio njihove grupe", rekla je Campbell koja radi u Jedinici za očuvanje divljih životinja na odsjeku zoologije Sveučilišta u Oxfordu. "Ovo istraživanje pruža vrijedne informacije za strategije rehabilitacije i oslobađanja, koje će pomoći u poboljšanju dobrobiti spašenih berberskih makakija, ojačati divlje populacije i osloboditi prostor za nastavak zapljena u borbi protiv ilegalne trgovine ovim životinjama".

Ovaj empatični potez susjedne grupe nije uobičajen kod ove vrste majmuna, koji inače nisu prijateljski nastrojeni prema drugim grupama majmuna.

Iako postoji sve više dokaza o empatičnom ponašanju kod različitih vrsta životinja, poput pružanja "utjehe" (prijateljsko ponašanje prema jedinkama u stresnoj situaciji), Pipov slučaj je neobičan zato što on nije bio član ove skupine majmuna. Ovo pokazuje da divlji majmuni nekada mogu pokazati znakove empatije čak i prema nepoznatim majmunima.

Berberski makaki majmuni specifični su među primatima zbog toga što mužjaci ove vrste obožavaju bebe, odnosno mladunčad, bez obzira na to jesu li u pitanju njihovi potomci ili ne. Često s drugim mužjacima zagrle mladunče i čuvaju ga, kako bi se povezali s mladuncima, ali i međusobno.

Oni se također grupiraju s majmunima s kojima su društveno povezani kako bi se zaštitili od vremenskih nepogoda i hladnoće u području Atlasa. Ovo je jedina vrsta makaki majmuna koja živi izvan Azije i jedina vrsta primata koja se nalazi na sjeveru Sahare. Broj populacije ovih majmuna kontinuirano se smanjuje i proglašeni su ugroženom vrstom. Trenutno na svijetu ima između 8 i 10 tisuća berberskih makaki majmuna. Usporedbe radi, 1975. godine bilo ih je više od 20.000.


Prevela: Ružica Ereš