Najezda velikih zlatnih ribica u Kanadi

Ogromne i uvijek gladne zlatne ribice predstavljaju veliki problem za druge ribe. Autohtone ribe ne mogu nadjačati zlatne ribice, zbog čega dolazi do ozbiljnog narušavanja ekosustava.

AUTOR: CBC News
OBJAVLJENO: 15.07.19 u 16:48
http://bit.ly/2Yd4Wse
Ogromne zlatne ribice pojavile su se u kanadskim jezerima. Znanstvenici za ovo krive vlasnike koji su ih pustili u jezera. Biologinja Christine Boston je sa svojim timom organizirala čišćenje jezera u blizini Hamiltona u Ontariu (Kanada) od zlatnih ribica.

"Ove životinje završavaju u luci zato što ih ljudi puštaju ili kroz privatne ribnjake i ribnjake za upravljanje oborinskim vodama", kazala je Boston za kanadski CBC News. "Zbog neograničenog pristupa hrani, zlatne ribice narastu dosta veće nego kada ih držite kao ljubimce".

U ovoj situaciji zlatne ribice uspijevaju nauštrb drugih vrsta riba. "One se bore za stanište koje je potrebno i drugim ribama za mriješćenje i razmnožavanje te zamućuju vodu što dovodi do opadanja njene kvalitete", objašnjava Boston.

Kako bi saznali nešto više o zlatnim ribicama, Christine Boston i njen tim koriste se tzv. akustičnom telemetrijom pomoću uređaja koji prati i nadzire njihovo kretanje.

Zlatne ribice su poprilično destruktivne, a biolozi ne znaju puno o njima, stoga se ovaj tim nada da će njihovo istraživanje uspjeti razriješiti neke misterije u vezi ponašanja ove vrste.

U jezerima i ribnjacima diljem svijeta događa se najezda zlatnih ribica. Neka su jezera stoga zatvorena za ribolov.

"Samo želim poručiti svima: Nemojte puštati svoje zlatne ribice u prirodu i, molim vas, nemojte ih bacati u WC školjku", rekla je Lynn Bouvier iz vladine organizacije Fisheries and Oceans Canada.

Jednom kada se nađu u divljini, zlatne ribice imaju neograničen pristup hrani, što im omogućuje da narastu veće čak i od akvarija u kojima se drže kao ljubimci.

"One jedu sve, jezero je za njih švedski stol 24/7", rekla je Boston.

Ogromne i uvijek gladne zlatne ribice predstavljaju veliki problem za druge ribe. Biolozi nastoje pronaći način za kontroliranje populacije zlatnih ribica. Autohtone ribe ne mogu nadjačati zlatne ribice, zbog čega dolazi do ozbiljnog narušavanja ekosustava.

"Ukoliko više ne želite zlatnu ribicu, možda je najbolje da kontaktirate trgovinu za ljubimce u kojoj ste je kupili i zamolite da je vratite, možda bi je oni i preuzeli natrag", zaključila je Bouvier.

Jeste li vi ikad vidjeli ovako velike zlatne ribice?

Transkripcija i prijevod: Ružica Ereš