Populacija tigrova u Indiji se u proteklih pet godina povećala za 33%

U ovoj azijskoj zemlji je 2006. godine bilo samo 1.411 jedinki tigrova. Otada, njihova populacija kontinuirano raste.

AUTOR: IFLScience
OBJAVLJENO: 31.07.19 u 18:31
https://bit.ly/2YjnmYn
Indijski premijer Narendra Modi u ponedjeljak je objavio informaciju da se populacija tigrova u ovoj zemlji povećala za trećinu, od 2.226 jedinki 2014. do 2.967 jedinki 2018. godine. Indija je tako službeno postala dom za 70% svjetske populacije tigrova.

U ovoj azijskoj zemlji je 2006. godine bilo samo 1.411 jedinki tigrova. Otada, njihova populacija kontinuirano raste. Na svjetskoj razini, ostalo je ukupno nešto manje od 4.000 tigrova u trinaest zemalja. U mnogima od njih, broj tigrova se kreće oko 100 ili je čak manji od te brojke. U nekim slučajevima nema ni dovoljno dokaza da su još uvijek živi.

Zbog ljudskih aktivnosti izmijenjeno je oko 93% staništa u kojima su obitavali tigrovi. To je, zajedno s izlovom, drastično smanjilo populaciju ove vrste, piše IFLScience. Procjenjuje se da je prije svega sto godina u svijetu bilo oko 100.000 jedinki tigrova.

"Rezultati upravo objavljenog popisa tigrova usrećit će svakog Indijca i svakog ljubitelja prirode na svijetu", stoji u Tweetu koji je objavio indijski premijer. "Prije devet godina smo na sastanku u Sankt Peterburgu donijeli odluku udvostručenja populacije tigrova do 2022. godine. Mi smo u Indiji ostvarili taj cilj čak četiri godine prije predviđenog roka".

Udvostručenje o kojem govori Modi odnosi se na broj jedinki iz 2006. godine. Populacija tigrova se do 2010. godine, kada se održao ovaj sastanak, već povećala na 1.706 jedinki, a u svijetu je ukupno bilo 3.200 tigrova. Ovaj trend rasta sugerira da se indijski napori zaista isplaćuju.

Druge zemlje, poput Malezije, usredotočile su se na rješavanje problema krivolova, postavljajući veće novčane i zatvorske kazne. U zemljama južne Azije uspostavljena je i međunarodna mreža za zaštitu divljih životinja, a nekoliko šuma dobilo je status zaštite kako bi tigrovi imali lovišta i staništa udaljena od ljudi.

"U pet godina se broj zaštićenih područja povećao sa 692 na više od 860, a broj rezervata sa 43 na više od 100 njih", rekao je Modi na konferenciji za novinare. "Sada s ponosom možemo reći da je Indija, sa skoro 3.000 tigrova, jedno od najvećih i najsigurnijih staništa na svijetu".

Indija je odlučila objaviti ovu informaciju na Svjetski dan tigrova, 29. srpnja.


Prevela: Ružica Ereš