Klimatske promjene povećavaju rizik od gljivične bolesti banana

"Iako je gljivica u Honduras vjerojatno stigla na biljkama uvezenim iz Azije, naši modeli pokazuju da su klimatske promjene pogoršale njezin utjecaj", kaže dr. Daniel Bebber, voditelj istraživanja.

AUTOR: EurekAlert!
OBJAVLJENO: 29.08.19 u 12:57
http://bit.ly/2ZvnEqN
Klimatske promjene povećale su rizik od gljivične bolesti koja uništava usjeve banana, pokazalo je novo istraživanje. Bolest crne sigatoke nastala je u Aziji krajem 20. stoljeća, a nedavno je napala područja Latinske Amerike i Kariba u kojima se uzgajaju banane.

Novo istraživanje koje je provelo Sveučilišta iz Exetera pokazuje da su promjene vlažnosti i temperaturnih uvjeta povećale rizik obolijevanja usjeva od bolesti crne sigatoke za više od 44% u odnosu na razdoblje '60-ih.

Međunarodna trgovina i povećana proizvodnja banana također su igrali ulogu u širenju ove bolesti koja može smanjiti broj plodova kod zaraženih voćki do čak 80%.

"Crna Sigatoka uzrokovana je gljivicom Pseudocercospora fijiensis čiji je životni ciklus snažno određen vremenskim uvjetima i mikroklimom", kaže dr. Daniel Bebber sa Sveučilišta u Exeteru. "Ovo istraživanje pokazuje da su klimatske promjene poboljšale temperaturne uvjete za klijanje i rast ove gljivice i učinile usjeve vlažnijima, što je povećalo rizik od zaraze u velikom broju područja u Latinskoj Americi gdje se uzgajaju banane".

"Unatoč ukupnom povećanju rizika od crne sigatoke u ispitanim područjima, suši uvjeti u nekim dijelovima Meksika i Srednje Amerike smanjuju rizik od infekcije".

U istraživanju su kombinirani eksperimentalni podaci o infekciji crnom sigatokom s detaljnim informacijama o klimatskim promjenama u posljednjih 60 godina. O crnoj sigatoki, koja je zarazna za veliki broj banana, prvi put se piše u Hondurasu 1972. godine. Odatle se ona proširila cijelom regijom, 1998. godine dospijeva u Brazil, a do kraja 2000-ih zahvatila je karipske otoke Martinique, St. Lucia, St. Vincent i Grenadine. Bolest od tada napreduje sve sjevernije, a sada je stigla i do Floride, prenosi EurekAlert!.

"Iako je gljivica u Honduras vjerojatno stigla na biljkama uvezenim iz Azije, naši modeli pokazuju da su klimatske promjene pogoršale njezin utjecaj", kaže dr. Bebber.

Gljivica Pseudocercospora fijiensis širi se zračnim sporama, inficirajući lišća banane koji uzrokuju prošarane lezije i staničnu smrt kada se gljivični toksini izlože svjetlu.

Znanstvenici u ovom istraživanju nisu pokušali predvidjeti potencijalne učinke budućih klimatskih promjena na širenje i utjecaj crne sigatoke. Neka druga istraživanja pokazuju da bi trendovi sve sušeg vremena mogli umanjiti rizik od bolesti, no jednako tako bi umanjili dostupnost vode za same banane.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Philosophical Transactions of the Royal Society B.


Prevela: Ružica Ereš