Zanimljive činjenice o bubamarama

Nisu sve bubamare crvene s crnim točkicama.

AUTOR: Mother Nature Network
OBJAVLJENO: 17.09.19 u 14:43
OSVJEŽENO: 17.09.19 u 14:43
https://bit.ly/2LzOtXj
Ljudi vole bubamare. One su simpatične, a mnogi vjeruju i da donose sreću. Pored toga, ove slatke bubice potpuno su bezopasne za ljude. Poljoprivrednici ih vole zato što jedu insekte koji uništavaju biljke.

U ovom članku s portala Mother Nature Network donosimo vam nekoliko manje poznatih, ali zanimljivih činjenica o bubamarama.

Nisu sve bubamare crvene s crnim točkicama

Iako većina nas na spomen bubamare zamisli crvenu bubamaru s crnim točkicama, ne izgledaju sve one tako. U svijetu ima oko 5.000 vrsta bubamara, koje mogu biti žute, narančaste, smeđe, roza ili potpuno crne boje, a njihove pjege mogu ponekad izgledati više kao pruge nego kao točkice, a neke vrste bubamara ih uopće nemaju.

Bubamara može tijekom svog života pojesti više od 5.000 lisnih uši

Čim se bubamare izlegu one počinju jesti. Bubamare liježu na stotine jajašaca u kolonijama lisnih uši, a kada se izlegu, odmah se počinju hraniti njima. "Jednom kada se izlegu, bubamare pojedu oko 350 do 400 lisnih uši kroz dva tjedna koja su im potrebna za potpuno sazrijevanje", kažu iz zoološkog vrta u San Diegu. No, ove se bube ne hrane samo njima, one jedu i vinske mušice, resičare, grinje i druge insekte koji oštećuju biljke. Međutim, različite vrste bubamara preferiraju i različitu prehranu. Iako mnoge od njih love vrtne štetočine, neke od vrsta se hrane i listovima biljaka. Najčešće su u pitanju bubamare koje u svom nazivu sadrže naziv biljaka kojima se hrane, zbog čega su primjerice te vrste bubamara zapravo štetočine.

Zima je vrijeme razmnožavanja, ali i hibernacije bubamara

Lisna uš je više od izvora hrane za bubamare; one djeluju i kao signal kada je vrijeme za parenje. Kada lisne uši krenu nestajati, bubamare shvaćaju da dolazi zima i odlaze u domove u kojima su živjele prije kako bi se parile prije ulaska u hibernaciju.

Točkice su upozorenje potencijalnim grabežljivcima

Točkice i žarke boje imaju svrhu upozoravanja potencijalnih grabežljivaca da bubamare imaju 'grozan okus'. One se ponekad prave mrtve, što im omogućuje dvostruki obrambeni sustav u prirodnom svijetu. Zbog toga najčešće i nisu plijen grabežljivaca, međutim, neki insekti poput smrdljivih martina i pauka jedu i bubamare.

Dio njihova naziva "mara" dobile su po djevici Mariji

Tijekom srednjeg vijeka u Europi, rojevi lisnih uši uništavali su usjeve. Poljoprivrednici su se molili djevici Mariji za pomoć – koja im je došla u obliku bubamara koje se hrane ovim štetočinama i koje su spasile usjeve. Zahvalni poljoprivrednici nazvali su ove insekte bubamarama (Our Lady's beetles – lady kao djevica Marija), a ime se zadržalo do danas – ladybugs na engleskom. Bubamare se u našem jeziku nazivaju još i "božjim ovčicama", što je također jedna od varijacija na spomenutu temu.


Prevela: Ružica Ereš