U Keniji pronađena neobična točkasta zebra

Smatra se da je neobična boja kod Tire slučaj melanizma – gdje postoje veće količine pigmenta melanina, koji je odgovoran za tamnu boju kože, kose i krzna.

AUTOR: IFLScience
OBJAVLJENO: 22.09.19 u 13:07
http://bit.ly/330OHN5
Ove jeseni čini se da u modi nisu pruge nego točkice – barem sudeći po zebri pronađenoj u Nacionalnom rezervatu Maasai Mara na jugozapadu Kenije. Pronašao ju je jedan od vodiča koji radi u rezervatu, a veliki broj fotografa odlučio je iskoristiti priliku i uslikati.

"Sinoć je jedan od vodiča otkrio jednu vrstu genetski mutirane zebre u rezervatu Maasai Mara i nazvao je po svom prezimenu – Tira" objavljeno je na Facebook stranici Wildest Africa. "Jutros smo među prvima posjetili Tiru! Prije nekoliko godina imali smo sličan slučaj, međutim, kod teb zebre još uvijek su se vidjele pruge i rep poput kista. Tira, međutim, ima uzorak u obliku točkica".

Smatra se da je neobična boja kod Tire slučaj melanizma – gdje postoje veće količine pigmenta melanina, koji je odgovoran za tamnu boju kože, kose i krzna, piše IFLScience. Zato su Tirine boje obrnute. Zebre obično imaju pruge koje se nalaze na njihovim leđima i nogama, ostavljajući bijeli trbuh kao prostor gdje se sve pruge ujedinjuju. Tira je, s druge strane, smeđa, i ima smeđi trbuh, a po leđima i nogama ima bijele točkice.

Iako su točkice na zebri zaista neobične, melanizam nije baš tako rijetka pojava. Profesor zoologije Jonathan Bard prvi put je opisao takav slučaj 1977. godine, kada je također ugledao zebru s pjegavim uzorkom. Intenzitet melanizma je spektar a kod zebri se može pojaviti u obliku neobičnih obrazaca. Barem se tako čine nama; samim zebrama svi obrasci izgledaju drugačije.

Zebre se međusobno prepoznaju po obrascima pruga koje su jedinstvene za svaku zebru, slično kao otisci prsta kod ljudi. Štoviše, postoje tri vrste zebre koje se razlikuju prema različitim šarama po tijelu, što ovisi od toga koji dio tijela prekriva prugasti uzorak. Vjeruje se da se pruge nisu razvile za kamuflažu nego za odbijanje konjskih muha koji su vrlo neugodni, a mogu biti i opasni.

Bez pruga, Tira je u većem riziku od konjskih muha. Zebre s melanizmom obično se više ističu u stadu, posebice kad su mlade pa tako postaju lakša meta i za predatore, lavove i hijene, koji žive u savani.

Melanizam se pojavljuje i kod drugih vrsta, najčešće kod pantera – koje su ustvari leopardi i jaguari s melanizmom, a viđen je i kod pingvina. Suprotnost melanizmu je albinizam kada je količina melanina smanjena ili ga nema nikako. Albinizam je daleko češći u životinjskom svijetu od melanizma.


Prevela: Ružica Ereš