Kineska veslokljunka prva proglašena izumrla vrsta 2020. godine

Jangce je najduža rijeka u Aziji i treća najduža u svijetu. Međutim, zbog različitih stresora – brana, pretjeranog izlova, riječnih luka i zagađenja – kineska veslokljunka je postala treća vrsta u ovoj rijeci koja je izumrla posljednjih godina, nakon dupina rijeke Jangce (Baiji) 2006. godine i kineske čepe 2015. godine. Riba je posljednji put viđena 2003. godine, a smatra se da je izumrla između 2005. i 2010. godine.

AUTOR: IFLScience
OBJAVLJENO: 08.01.20 u 15:39
https://bit.ly/36yEysY
Kineski stručnjaci proglasili su da je kineska veslokljunka, jedna od najvećih slatkovodnih riba, izumrla. Nekadašnji stanovnik rijeke Jangce nije viđen od 2003. godine, a smatra se da je izumro nekad između 2005. i 2010. godine.

Jangce je najduža rijeka u Aziji i treća najduža u svijetu. Međutim, zbog različitih stresora – brana, pretjeranog izlova, riječnih luka i zagađenja – veslokljunka je postala treća vrsta u ovoj rijeci koja je izumrla posljednjih godina, nakon dupina rijeke Jangce (Baiji) 2006. godine i kineske čepe 2015. godine.

"Riječni mega ekosustav rijeke Jangce nekada je bio dom raznolikim vodenim megafaunama, no sve više je pod utjecajem različitih antropogenih stresora koji su rezultirali kontinuiranim gubitkom bioraznolikosti", objavili su autori istraživanja koje je potvrdilo izumiranje ove vrste. Istraživanje je objavljeno u časopisu Science of the Total Environment.

"U periodu od 1981. do 2003. kineska veslokljunka viđena je 210 puta. Na osnovi tih viđanja procijenili smo vrijeme izumiranja do 2005. godine, a najkasnije do 2010. godine".

Kineska veslokljunka (Psephurus gladius) bio je jedan od dva postojeća člana loze koja seže unatrag 75 milijuna godina. Zbog različitih obilježja ove neobične ribe, Kinezi imaju mnogo nadimaka za nju. Zbog svoje veličine – 3,6 metara duga, a teška 250 kilometara – naziva se "kraljem slatkovodne ribe". Zbog duge njuške naziva se i kineskom sabljarkom.

IUCN ju je prvi put proglasio "kritično ugroženom" 1996. godine, a sve veća rijetkost ove vrste doprinijela je nadimku "panda rijeke Jangce".

U radu je istaknuto da se ova vrsta smatra "funkcionalno izumrlom" – što znači da nema dovoljno rasplodnih parova za preživljavanje – od 1993. godine, a zadnji put je viđena 2003. godine.

"Poštujemo model ocjenjivanja i stručnjake iz IUCN-a", rekao je ko-autor Wei Quwei s Kineske akademije za ribarstvo, prenosi SCMP, "iako rezultat prihvaćamo teška srca".

To je još jedan jak udarac na ekosustav rijeke duge 6.300 kilometara, u kojem živi preko 4.000 vodenih vrsta. No, s povećanjem zagađenja rijeke, prometa i pretjeranog izlova mnogim drugim vrstama koje su proglašene "kritično ugroženim", poput bezperajaste pliskavice i kineske jesetre, prijeti opasnost od nestanka.

Kao odgovor na ovaj gubitak, Peking je najavio 10-godišnju zabranu komercijalnog ribolova (prva takva zabrana) na Jangceu od ovog mjeseca, koja stupa na snagu početkom sljedeće godine. Međutim, znanstvenici tvrde da je gradnja dviju brana na Jangceu bila posljednji udarac za ionako brzo propadajuću populaciju riba.

Kineske veslokljunke bile su migratorne ribe, što znači da plivaju uzvodno da bi se razmnožavale i odlagale jaja. To je onemogućeno izgradnjom brane Tri klanca. Nakon podizanja ove brane 2003. godine, ribolovci su primijetili da riba pokušava pronaći nova mjesta za mrijest nizvodno i drastičan pad broja nekada uobičajenog "kralja". Nedugo nakon toga, ribolov je na tom području prestao.

Kineska vlada nada se da će zabrana omogućiti da se smanjenje zaliha ribe i bioraznolikost rijeke oporavi te je u međuvremenu ponudila prekvalifikaciju za ribare.

"Zabrana ribolova ključna je mjera učinkovitog suzbijanja slabljenja riječnog ekosustava i daljnjeg pada bioraznolikosti", stoji u izjavi zamjenika ministra poljoprivrede i ruralnih poslova Yua Zhenkanga.


Prevela: Ružica Ereš