Kako je Francuska postala prva zemlja koja je zabranila sve insekticide povezane sa smrću pčela

Znanstvenici smatraju da su neonikotinoidi, razvijeni '90-ih kao alternativa drugim toksičnim insekticidima štetnim i za ljude i za životinje, glavni krivci za fenomen poznat kao "poremećaj kolapsa kolonija", koji je ubio veliki broj pčela diljem svijeta. Francuska je odlučila zabraniti svih pet tipova ovih insekticida, što je izazvalo negativne reakcije dijela poljoprivrednika.

AUTOR: Healthy Food House
OBJAVLJENO: 20.01.20 u 12:19
http://bit.ly/2NK3vdL
Pčele su ključni faktor za globalnu proizvodnju hrane, a smatra se da otprilike trećina hrane na svijetu ovisi o pčelama. Pored toga, poznate su po proizvodnji visokokvalitetnog meda i proizvoda koji se koriste u zdravstvu i drugim sektorima. Stoga pad populacije ovih marljivih insekata predstavlja veliki razlog za brigu.

Zbog tog značajnog pada populacije pčela, Francuska je 2018. godine odlučila postaviti strogu zabranu svih neonikotinoidnih insekticida koji se koriste na farmama za odbijanje kukaca.

Ovi insekticidi proizvedeni su tijekom '90-ih godina kao 'sigurna' alternativa toksičnim insekticidima koji štete i ljudima i životinjama. Bili su popularan način zaštite plodova na stablima i u drugim usjevima, jer predstavljaju relativno nizak rizik za organizme koji im nisu meta i napadaju središnji živčani sustav insekata.

Ipak, znanstvenici su nedavno istaknuli kako su ovi insekticidi glavni krivci za fenomen poznat kao "poremećaj kolapsa kolonija" u pčelinjim kolonijama diljem svijeta koji je ubio veliki broj pčela.

Povrh toga, budući da su jako topivi u vodi, neonikotinoidi mogu ugroziti zdravlje vodenih životinja kada dospiju u vodu.

Zbog svega toga EU je zabranila tri tipa ovih insekticida – klotianidin, imidakloprid i tiametoksam – a Francuska je odlučila ići korak dalje i zabraniti preostala dva – tijakloprid i acetamiprid.

Službena zabrana korištenja ovih kemikalija na otvorenim usjevima i u staklenicima stupila je na snagu 19. prosinca 2018. godine, piše Healthy Food House.

Poremećaj kolapsa kolonija uzrokuje nestanak većine pčela radnika pa matica s još nekoliko drugih pčela mora brinuti o nezrelim pčelama. Iako ima mnogo teorija o uzrocima ovog poremećaja, mnogi znanstvenici sada tvrde da je on posljedica upotrebe ovih insekticida.

Kemikalije neonikotinoida oponašaju strukturu nikotina, a nedavna istraživanja pokazuju da mogu izazvati ovisnost kod pčela, što za posljedicu ima smanjenje broja spermija kod muških pčela pa samim time i smanjenu stopu reprodukcije. Usto, oni mogu uzrokovati gubitak pamćenja, što onemogućuje povratak radničkih pčela u svoje leglo. Svi ti štetni učinci se akumuliraju i rezultiraju potpunim kolapsom kolonija i naknadno smrtnošću insekata.

Zato je veliki broj ekologa i pčelara pozdravio ovu zabranu. Pčelari su predložili da se zabrana proširi na još nekoliko insekticida i kemijskih spojeva.

Najavljeno je da će se u mnogim slučajevima neonikotinoidi moći zamijeniti alternativnim rješenjima, uključujući biokontrolne proizvode. Prema izvješću Francuske agencije za hranu, okoliš i zdravlje i sigurnost na radu (ANSES) postoji barem jedna alternativa za gotovo sve vrste potrebe neonikotinoida.

Francuska vlada obećala je pomoći poljoprivrednicima u tranziciji.

Ipak, poljoprivrednici koji uzgajaju usjeve koje napadaju pčele inzistiraju na tome da negativni učinci neonikotinoida na pčele nisu potkrijepljeni dovoljnim brojem istraživanja i tvrde da više nemaju nikakav način da obrane svoje usjeve.

Najveće udruženje poljoprivrednika, Nacionalna federacija poljoprivrednih sindikata (FNSEA), tvrdi da će ovaj potez dovesti poljoprivrednike u "dramatično težak ćorsokak" i da će se naći u nepovoljnijem položaju na globalnom tržištu budući da zabrana "pogoršava nepravednu konkurenciju s europskim i izvaneuropskim proizvođačima".


Prevela: Ružica Ereš