Otkrivene četiri nove vrste 'hodajućih' morskih pasa; istraživanje

Ove životinje koriste svoje snažne peraje za hodanje po morskom dnu dok traže male ribe za jelo. Znanstvenici se sada nadaju očuvanju ovog jedinstvenog tipa morskih pasa. Žele ih uvrstiti na IUCN-ovu crvenu listu ugroženih životinjskih vrsta.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 26.01.20 u 16:00
https://bit.ly/2uvgwkG
Znanstvenici su otkrili četiri nove vrste morskih pasa, uzorkujući DNK jedine poznate vrste morskih pasa koji mogu hodati (Hemiscyllium ocellatum) kako bi otkrili kada i kako je ovaj tip morskih pasa evoluirao.

Na svoje veliko iznenađenje, otkrili su još četiri takve vrste. U svom radu izvještavaju da oni hodaju barem 9 milijuna godina.

Ove životinje koriste svoje snažne peraje za hodanje po morskom dnu dok traže male ribe za jelo.

"Otkriće dokazuje da moderni morski psi imaju izvanrednu izdržljivu evolucijsku snagu i sposobnost prilagođavanja promjenama u okolišu", rekao je Mark Erdmann, jedan od autora novog rada i potpredsjednik za azijsko-pacifičke morske programe u Conservation International.

Prije ovog događaja vjerovalo se da morski psi sporo evoluiraju. Međutim, znanstvenici su otkrili da je najmlađa vrsta "hodajućih" morskih pasa vjerojatno evoluirala prije manje od 2 milijuna godina, piše Interesting Engineering.

Znanstvenici se sada nadaju očuvanju ovog jedinstvenog tipa morskih pasa. Žele ih uvrstiti na IUCN-ovu crvenu listu ugroženih životinjskih vrsta.

"Globalno prepoznavanje potrebe za zaštitom hodajućih morskih pasa pomoći će osigurati opstanak tih vrsta dajući korist morskim ekosustavima i lokalnim zajednicama kroz vrijednost ovih morskih pasa kao turističke imovine", rekao je Erdmann za CNN.

"Važno je da lokalne zajednice, vlade i međunarodna javnost nastave raditi na uspostavljanju zaštićenih morskih područja kako bi se osiguralo da biološka raznolikost našeg oceana i dalje napreduje".


Prevela: Ružica Ereš