Selkirk Rex: Neobična mačka kovrčavog krzna

Selkirk Rex poprilično je tolerantna i strpljiva pasmina mačaka. Iako je razigrana i voli se maziti neće pretjerano zahtijevati vašu pažnju. Riječ je o jako pametnoj pasmini kojoj su potrebni novi izazovi, a može ju se podučiti raznim trikovima.

AUTOR: Ružica Ereš
OBJAVLJENO: 28.01.20 u 18:16
https://bit.ly/2RUYUql
Mačke s kovrčavom dlakom pojavljuju se povremeno kao rezultat spontane mutacije. Selkirk Rex jedna je od takvih pasmina, razvijena od kovrčave mačke pronađene u jednom skloništu za životinje u Montani 1987. godine. Ime je dobila po obližnjim planinama Selkirk.

Prvu kovrčavu mačku udomio je Jeri Newman, uzgajivač perzijskih mačaka iz Montane. Križao ju je s crnom perzijskom mačkom, nakon čega je okotila šest mačića, od kojih su tri imala kovrčavo krzno. To je dokazalo da je ova mutacija kod Selkirk Rex pasmine, za razliku od pasmina Devon Rex i Cornish Rex, dominantna. Budući da je riječ o dominantnom genu, kovrčavi mačići mogu se roditi u istom leglu s mačićima ravne dlake.

Kovrčava dlaka se, dakle, javlja kod svih Rex mačaka, no tip i osobnost pasmine Selkirk dosta se razlikuje od druge dvije pasmine. Zbog križanja s perzijskom mačkom, egzotičnom kratkodlakom i britanskom kratkodlakom mačkom, ova mačka ima okruglu glavu, okrugle oči, teško i mišićavo tijelo, ali i slatku, opuštenu osobnost. One mogu imati i dugu i kratku dlaku.

Od trenutka rođenja, ovi mačići mogu se razlikovati od mačića ravne dlake po kovrčavim brkovima, koji su krhki i mogu se slomiti kako rastu. Brkovi i dlake se ne mijenjaju tijekom rasta mačke, ako su rođene kovrčave, takve će ostati i kada odrastu. Čak i ako kasnije budu imale slabije kovrče, one imaju gen i zadržavaju koliko-toliko kovrčavu dlaku.

Kovrčavost dlake ovisi o dobi i spolu mačke te klimi i godišnjem dobu kao vanjskim faktorima. Dlaka Selkirk Rex pasmine može biti svih boja i uzoraka. "Najbolju" dlaku, odnosno najjače kovrče, imaju odrasli mužjaci i sterilizirane ženke. Kovrče su najjače na bokovima, trbuhu i oko vrata, s nešto kovrča na leđima. Ipak, najslabije kovrče su upravo na leđima.

Osobnost

Selkirk Rex poprilično je tolerantna i strpljiva pasmina. Razigrana je i voli se maziti, ali nije pretjerano aktivna niti često traži vašu pažnju pa vas neće nervirati. Ipak, neće biti sretna ako je se često ostavlja samu ili je vlasnik zanemaruje.

Iako mirna i opuštena, Selkirk Rex je jako pametna pasmina mačaka pa se nemojte iznenaditi kad nauči otvarati vrata i ladice u potrazi za poslasticama ili igračkama. Zato je najbolje uvijek imati spremne nove izazove, ali i podučavati ih novim trikovima kako bi njena znatiželja bila utažena.

Zdravlje

Sve mačke, jednako kao i ljudi, imaju potencijal razvijanja genetski naslijeđenih zdravstvenih problema. Općenito gledano, ova pasmina je vrlo zdrava, no postoje određeni zdravstveni problemi s kojima bi se mogla suočiti. Riječ je o policističnoj bolesti bubrega, hipertrofičnoj kardiomiopatiji i displaziji kukova. Većina tih bolesti karakteristična je za neku od vrsta s kojom se ova mačka križala tijekom svog razvoja.

Obično žive oko 13 i više godina, a pored navedenih zdravstvenih problema, valja još spomenuti da neke od mačaka mogu patiti i od opadanja dlake.

Najbolje je stoga dobro paziti od kojeg uzgajivača se mačka nabavlja i ne uzimati mačke od uzgajivača koji ne nude nikakvo zdravstveno jamstvo ni papire.

Naposljetku, dobro je čuvati mačku od najčešćeg zdravstvenog problema s kojim se te životinje susreću – pretilosti. Održavanje zdrave kilaže jedan je od najjednostavnijih načina zaštite njenog ukupnog zdravlja.

Njega

Dlaka kod dugodlakih Selkirk Rex mačaka zahtijeva svakodnevnu pažnju i lagano pročešljavanje kako bi se uklonila sva zapetljanja. To lako možete postići češljem sa širokim zupcima. Ipak, ne treba pretjerivati kako dlaka ne bi izgubila svoj prirodno kovrčavi oblik. Kratkodlakim mačkama nije potrebno toliko njegovanja.

Što se tiče ostalih stvari, ove mačke ne iziskuju nešto drugačiji tretman njegovanja od drugih pasmina.


- Izvori:
Cat Fanciers' Association – CFA
Purina
Vetstreet