Životinjske vrste koje su proglašene izumrlima u 2019. godini

Ovaj spisak izumrlih vrsta trebao bi biti podsjetnik na ono što se događa oko nas i podstrek da spasimo ono što se da spasiti.

AUTOR: The Revelator
OBJAVLJENO: 31.01.20 u 20:51
https://bit.ly/31dIEVs
U 2019. godini izgubili smo veliki broj životinjskih vrsta.

Godina je počela izumiranjem sićušnog havajskog puža a završila gubitkom jedne od najvećih slatkovodnih riba.

Također, oprostili smo se i od tri vrste ptica, morskog psa, dvije vrste žaba, nekoliko biljaka i još puno drugih.

Otprilike više desetina vrsta je proglašeno izumrlim, iako se broj izumrlih vrsta vjerojatno broji u tisućama. Znanstvenici obično čekaju godine ili čak desetljeća prije nego što se jedna vrsta proglasi izumrlom i to učine tek nakon opsežnih potraga.

Naravno, možemo brojati samo ono za što znamo da postoji. Nažalost, većina izumiranja događa se vrstama koje nikada nisu službeno promatrane ili imenovane. Ove biljke i životinje često žive u malim staništima, što ih čini posebno ranjivim kada su u pitanju uništavanje, zagađenje, ekstremne vremenske pojave, invazivne vrste ili druge prijetnje. To međutim ne znači da ih znanstvenici neće nikada identificirati – nekoliko nedavno prijavljenih izumiranja vezane su za vrste koje su otkrivene među muzejskim uzorcima dugo nakon što su nestale. No, ne možemo spasiti vrste za koje ne znamo da su ugrožene.

Iako će možda trebati neko vrijeme da se zaista shvati ovogodišnji učinak na svjetsku biološku raznolikost, evo vrsta koje su znanstvenici i zajednica koja se bori za zaštitu okoliša proglasili izumrlima tijekom 2019. godine a koji su objavljene u mnogim znanstvenim publikacijama, na IUCN-ovoj crvenoj listi i u pregršt medijskih članaka.

Samo jedno od ovih izumiranja opaženo je u realnom vremenu. Većina ovih vrsta nije viđena desetljećima unatrag i konačno su dodane na popis izumrlih vrsta. Nekolicina predstavljaju lokalna izumiranja gdje je vrsta nestala s većeg dijela svoga područja, što je vrlo važno jer su gubitak staništa i fragmentacija prvi koraci ka potpunom nestajanju vrsta. S druge strane, za neke vrste nismo sigurni da su izumrle pa ih znanstvenici još uvijek traže – što je pokazatelj da ipak ima neke nade.
 
 1. Achatinella apexfulva (Havajski puž)

Posljednja jedinka ovog havajskog puža, poznatog kao "Usamljeni George" umrla je u zatočeništvu prvi dan nove godine. Bolesti i invazivni grabežljivci doveli su ovog puža do izumiranja. Nestanak ovog malog stvorenja vjerojatno je izazvao najviše medijske pažnje od bilo koje druge izgubljene vrste u 2019. godini.
 
 1. Alagoas (Philydor novaesi)

Ptica koja je posljednji put viđena 2011. godine, a proglašena je izumrlom 2019. godine nakon što joj je stanište uništeno zbog sječe drveta, proizvodnje drvenog ugljena i drugih vrsta ljudskog djelovanja.
 
 1. Oligosoma infrapunctatum (endemska vrsta novozelandskog guštera)

Ovaj gušter potpuna je enigma među znanstvenicima i nije viđen više od 130 godina. Znanstvenici se nadaju da će najava mogućeg izumiranja ove vrste ubrzati napore za njegovo preseljenje i očuvanje njegovih srodnih vrsta.
 
 1. Melomys rubicola

Ovaj glodar posljednji put je viđen 2009. godine kada su se razine oceana podizale oko njihovog staništa na sićušnim otočićima. Službeno su proglašeni izumrlim 2019. godine, što je prvi slučaj izumiranja jedne vrste zbog podizanja razine more.
 
 1. Megupsilon aporus

Meksička slatkovodna riba izumrla je zbog crpljenja podzemnih voda. Posljednji put je u divljini viđena 1994. godine, a posljednja populacija u zatočeništvu izumrla je 2012. godine.
 
 1. Kineska veslokljunka (Psephurus gladius)

Jedna od najvećih slatkovodnih riba živjela je u rijeci Yangtze, izumrla je vjerojatno između 2005. i 2010. godine zbog prekomjernog izlova i fragmentacije staništa.

IUCN je još uvijek vodi kao „kritično ugroženu“, ali rad objavljen 23. prosinca 2019. godine proglasio ju je izumrlom vrstom nakon što nije pronađena nakon nekoliko istraživanja.
 
 1. Craugastor anciano

Žaba koja je posljednji put viđena 1990. godine potiče iz Hondurasa, a izumrla je zbog uništenja staništa i invazivne vrste gljivica.
 
 1. Cichlocolaptes mazarbarnetti

Vrsta ptice porijeklom iz Brazila posljednji put je živa viđena 2007. godine – sedam godina prije nego što su je znanstvenici službeno opisali. Šumsko stanište ove ptice je ljudskim djelovanjem pretvoreno u poljoprivrednu površinu.
 
 1. Atherinella callida

Iako je proglašena izumrlom 2019. godine, ova riba nije viđena od 1957. godine.
 
 1. Etlingera heyneana

Biljka čije je stanište blizu Jakarte, opisana je jednom 1921. godine. IUCN ju je proglasio izumrlom 2019. godine, napominjući da su "sva prirodna zemljišta u Džakarti razvijena."
 
 1. Fissidens microstictus

Ova portugalska biljna vrsta živjela je na sada već visoko urbaniziranom području a posljednji put je viđena 1982. godine.
 
 1. Indokineski tigrovi (Panthera tigris tigris)

Ovi tigrovi su potpuno izumrli u Laosu, što predstavlja veliki gubitak.
 
 1. Jezerska žaba (Phrynobatrachus njiomock)

Potiče iz Kameruna gdje nije viđena od 2010. godine. IUCN je ove godine tek nedavno otkrivenu vrstu proglasio "kritično ugroženom" i vjerojatno izumrlom.
 
 1. Carcharhinus obsolerus

Latinski je naziv za izumrlog morskog psa. Prema opisima iz muzejskih uzoraka 2019. godine, vrsta nije viđena od 1930-ih a posljedica njegovog izumiranja je vjerojatno prekomjeran izlov.
 
 1. Crveni kolobus (Piliocolobus kirkii)

Poznatiji kao crveni kolobus gospođice Waldron nije viđen više od četiri desetljeća. Istraživači još uvijek nisu potvrdili njegov potpuni nestanak, no proglašen je "vjerojatno izumrlim".
 
 1. Norbegaea letinervis

Vrsta je mahovine koja je posljednji put viđena u Portugalu 1946. godine i proglašena je izumrlom 2019. godine na temelju istraživanja iz 2014.
 
 1. Melamprosops phaeosoma

Invazivne vrste uništile su ovu havajsku pticu, koja je posljednji put viđena 2004. godine, a proglašena izumrlom 2019.
 
 1. Pycnandra micrantha

Biljka koja potiče iz Nove Kaledonije, opisana samo jednom 1901. godine na malom otoku Art Art izumrla je zbog uništenja staništa i invazivnih gljivica.
 
 1. Sumatranski nosorog (Dicerorhinus sumatrensis)

Još jedno lokalno izumiranje dogodilo se Sumatranskom nosorogu, iako još uvijek postoji nekoliko ženskih jedinki.
 
 1. Vachellia bolei

Ova mahunarka vjerojatno je izumrla rudarenjem pijeska i uništenjem staništa.
 
 1. Tympanocryptis pinguicolla

Gušter poznatiji i kao bezuhi travnjački zmaj posljednji put je viđen 1969. godine. Znanstvenici se nadaju da će ga pronaći, no ako zaista nestane, to bi bilo izumiranje prvih australskih gmizavaca.
 
 1. Cyprusinodon ceciliae

Jedino stanište ove meksičke ribe bio je ekosustav veličine osam tisuća kvadratnih metara, presušio je 1991. godine otkada ova riba nije ponovno viđena. Prošle godine proglašena je izumrlom.
 
 1. Jangce, kineska kornjača (Rafaetus swinhoei)

Posljednja poznata ženka ove vrste uginula je u travnju prošle godine u Kini prilikom procesa umjetne oplodnje nakon koje je ova vrsta u potpunosti izumrla.

Uz ova izumiranja, IUCN je prošle godine nekoliko vrsta proglasio "izumrlim u divljini", što znači da postoje samo u zatočeništvu.

Što nosi budućnost za ove vrste? Neke bi mogle biti ponovno otkrivene, a kao najvjerojatniji kandidat smatra se crveni koolobus. Ostatak izumrlih vrsta trebao bi služiti kao snažni podsjetnik na ono što se događa oko nas, te podstrek da spasimo ono što se da spasiti.


- Izvor: The Revelator
Prevela: Ružica Ereš