Rijeke na Kubi čišće zbog primjene održivog poljoprivrednog programa

Nažalost, količine bakterije Escherichia Coli i dalje premašuju međunarodno propisane granice. No, znanstvenici su utvrdili da kubanske rijeke imaju niže razine zagađenja vezanim za gnojiva (fosfor, otopljeni dušik) od rijeke Mississippi u Sjedinjenim Državama.

AUTOR: Nature
OBJAVLJENO: 06.02.20 u 13:09
https://bit.ly/2S0L0UN
Unatoč stoljećima kolonizacije i poljoprivrede, rijeke u Kubi su se oporavile.

Uzgoj šećera i stoke na ovom otoku počelo je krajem petnaestog stoljeća. Kako bi izmjerili današnju kvalitetu vode u kubanskim rijekama, Paul Bierman sa Sveučilišta u Vermontu, Rita Hernández iz Centra za istraživanje okoliša Cienfuegos na Kubi i njihovi kolege uzeli su uzorke iz 25 korita rijeka u središnjem dijelu Kube. Ovo je prvi put nakon više od 60 godina da su kubanski i američki znanstvenici udružili snage kako bi proučavali hidrologiju otoka, piše Nature.

Više od 80% uzoraka imalo je količine bakterije Escherichia Coli koje premašuju međunarodne standarde za rekreacijsku upotrebu. Ova bakterija je pokazatelj fekalnog onečišćenja, a vjerojatno je potekla iz goveda koja se hrane uz obale rijeka.

Unatoč povijesti masovne poljoprivrede, proučavane rijeke imale su znatno niže razine otopljenog dušika, koji je pokazatelj upotrebe gnojiva – nego rijeka Mississippi u SAD-u. Također, i razine fosfora bile su niže na Kubi nego u SAD-u. Znanstvenici pretpostavljaju da je to posljedica prelaska Kube na manje, održive poljoprivredne prakse od 1990-ih.

"Ovo istraživanje može pomoći stanovnicima Kube," rekla je Rita Yvelice Sibello Hernández, CEAC, "i može biti dobar primjer ostalim ljudima na Karibima i u cijelom svijetu."