Znanstvenici otkrili da sivi tuljani komuniciraju pljeskanjem i pod vodom

"Ovisno o kontekstu, pljeskanje može služiti za odbijanje drugih mužjaka i/ili za privlačenje potencijalnih partnera za parenje", rekao je dr. David Hocking, glavni autor istraživanja. Dodao je kako ovo ponašanje pokazuje da postoji još mnogo toga što ne znamo o životinjama koje žive oko nas.

AUTOR: Science Daily
OBJAVLJENO: 06.02.20 u 22:40
https://bit.ly/3bkMeBR
Morski sisavci poput kitova i tuljana obično komuniciraju zvučno, glasanjem ili zviždanjem.

Međutim, novo istraživanje međunarodnog tima znanstvenika na Sveučilištu Monash otkrilo je da sivi tuljani mogu i pljeskati perajama pod vodom tijekom sezone parenja. Time pokazuju snagu kojom tjeraju druge mužjake ili se udvaraju ženkama.

Ovo je prvi put da su znanstvenici vidjeli tuljane kako plješću pod vodom, piše Science Daily.

"Ovo otkriće možda se ne čini iznenađujućim. Na kraju krajeva, tuljani su poznati po pljeskanju u zoološkim vrtovima i akvarijima", rekao je glavni autor istraživanja, dr. David Hocking s fakulteta biološke znanosti na Sveučilištu Monash. "No, za razliku od životinja u zoološkim vrtovima, koje ljudi dresiraju za pljeskanje da bi zabavile ljude – ovi sivi tuljani to rade u divljini po svojoj volji".

Istraživanje se temelji na video snimkama koje je prikupio dr. Ben Burville, gostujući istraživač sa Sveučilišta Newcastle. Na snimci se može vidjeti mužjak sivog tuljana kako plješće svojim prednjim perajama, stvarajući zvuk sličan pucnju.

"Zvuk pljeskanja je bio jako glasan i isprva nisam mogao vjerovati što vidim", rekao je dr. Burville. "Kako je to moglo biti tako glasno pod vodom, gdje nema zraka?"

Glasan visokofrekventni šum proizveden pljeskanjem probija kroz pozadinsku buku, šaljući jasan signal svim drugim tuljanima u tom području.

"Ovisno o kontekstu, pljeskanje može služiti za odbijanje drugih mužjaka i/ili za privlačenje potencijalnih partnera za parenje", rekao je dr. Hocking. Dodao je kako ovo ponašanje pokazuje da postoji još mnogo toga što ne znamo o životinjama koje žive oko nas.

Bolje razumijevanje životinja oko nas može nam pomoći i da ih zaštitimo.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Marine Mammal Science.