Alba, jedini poznati primjerak albino orangutana na svijetu, viđena u prašumi na Borneu

Alba je oslobođena iz kaveza u kojem su je seljani držali kao kućnog ljubimca 2017. godine, a godinu dana kasnije puštena je u divljinu. Spašavanje Albe je jedna od rijetkih pozitivnih vijesti za ovu kritično ugroženu vrstu, čije se stanište drastično smanjilo tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, uglavnom zbog uništavanja šuma.

Borneo Orangutan Survival Foundation/AFP
AUTOR: AFP
OBJAVLJENO: 04.03.20 u 16:34
https://bit.ly/2PNgOuW
Jedini poznati albino orangutan na svijetu viđen je, živ i zdrav, u prašumi na Borneu, više od godinu dana nakon što je pušten u divljinu. Alba, ženka orangutana plavih očiju i bijelog krzna, oslobođena je 2017. godine iz kaveza u kojem su je seljani u indonezijskom dijelu Bornea držali kao kućnog ljubimca. Alba je puštena u divljinu krajem 2018. godine.

Ovog tjedna su iz zaklade Borneo Orangutan Survival kazali da je Alba viđena kako nadgleda tri druga orangutana koja su također nedavno puštena u divljinu.

"Nakon što smo vidjeli da samostalno može graditi skrovište, hraniti se i da više ne ovisi o ljudskoj pomoći, zaključili smo da će moći preživjeti u divljini", rekla je Indra Exploitasia, direktorica ministarstva zaštite okoliša za očuvanje biološke raznolikosti.

Spašavanje Albe je jedna od rijetkih pozitivnih vijesti za ovu kritično ugroženu vrstu, čije se stanište drastično smanjilo tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, uglavnom zbog uništavanja šuma.

Poznato je i da radnici plantaža i seljani ponekad napadaju ove životinje jer ih smatraju štetočinama, dok ih lovokradice hvataju i prodaju kao kućne ljubimce, piše AFP.