Ubijena dva primjerka rijetkih bijelih žirafa u Keniji

Sada je ostao samo jedan primjerak ove rijetke bijele žirafe, usamljeni mužjak. "Ovo je vrlo tužan dan za zajednicu Ijare, ali i Kenije u cjelini. Jedina smo zajednica na svijetu koja je imala bijele žirafe", rekao je Mohammed Ahmednoor, upravnik rezervata u okrugu Garissa u Keniji.

AUTOR: Independent
OBJAVLJENO: 11.03.20 u 14:34
https://bit.ly/2wN7fp4
Bijelu ženku žirafe, za koju se vjerovalo da je posljednja takvog tipa na svijetu, ubili su lovokradice, objavili su iz kenijskog konzervatorija.

Pronađene su kosti majke i njenog mladunčeta, a vjeruje se da su ubijeni prije najmanje četiri mjeseca, naveo je konzervatorij Ishaqbini Hirola u izjavi i dodao da su životinje ubili naoružani lovokradice.

Ove rijetke žirafe živjele su u kenijskom rezervatu za divlje životinje. Kenijska služba za zaštitu divljih životinja pozvana je da istraži njihov nestanak, piše Independent.

"Ovo je vrlo tužan dan za zajednicu Ijare, ali i Kenije u cjelini. Jedina smo zajednica na svijetu koja je imala bijele žirafe", rekao je Mohammed Ahmednoor, upravnik rezervata u okrugu Garissa u Keniji, u priopćenju za javnost.

Ahmednoor je opisao ubojstvo žirafa kao "udarac na velike korake koje poduzima zajednica u očuvanju rijetkih i jedinstvenih vrsta i znak da je potrebna stalna podrška u naporima za očuvanje".

Sada je ostao samo jedan primjerak ove rijetke bijele žirafe, usamljeni mužjak. Bijelu dlaku imaju zbog stanja koje se naziva leucizam i koje sprječava pigmentaciju u nekim stanicama kože. Ovo stanje razlikuje se od albinizma koji potpuno sprječava stvaranje melanina u stanicama.

Bijele žirafe prvi put su viđene u Keniji u ožujku 2016. godine.

U posljednjih 30 godina izgubljeno je oko 40% ukupne populacije žirafa, a krivolov i trgovina divljim životinjama doprinose ovom padu, kažu iz Afričke zaklade za divlje životinje.

Kenijska služba za zaštitu divljih životinja, glavno tijelo za zaštitu životinja u ovoj istočnoafričkoj zemlji, priopćilo je da provodi istragu ubojstava.


Prevela: Ružica Ereš