Utjecaj pesticida na mozak bumbara; istraživanje

"Ovi rezultati otkrivaju kako pesticidi mogu utjecati na kolonije tjednima nakon izlaganja pesticidima. Mladi bumbari izrastu u jedinke koje se ne mogu pravilno hraniti. Naš rad naglašava potrebu za novim smjernicama o korištenju pesticida koje bi uzele u obzir ove posljedice izlaganja", rekao je voditelj istraživanja dr. Richard Gill.

Joseph Pichler/Pixabay
AUTOR: Science Daily
OBJAVLJENO: 13.03.20 u 22:02
https://bit.ly/33g9hu5
Znanstvenici sa Imperial College London (ICL) koristili su mikro-CT tehnologiju kako bi proučili pojedine dijelove mozga bumbara. Otkrili su kako određeni dijelovi njihovog mozga ne rastu na normalan način kada su izloženi pesticidima u larvalnom stupnju razvoja.

Većina prethodnih istraživanja testirala je učinke izloženosti pesticida na odrasle bumbare jer one izravno sakupljaju nektar i pelud kontaminiran pesticidima. Međutim, ovo istraživanje pokazuje da bumbari u ranoj fazi razvoja mogu osjetiti posljedice kontaminirane hrane koju odrasli bumbari donesu u koloniju, što im smanjuje sposobnosti kasnije u životu, piše Science Daily.

"Kolonije bumbara funkcioniraju kao superorganizmi, tako da kada bilo koji toksin uđe u koloniju, on može stvoriti probleme u razvoju malih bumbara unutar kolonije," rekao je voditelj istraživanja dr. Richard Gill, s odsjeka prirodnih znanosti na ICL-u

"Ono što je zabrinjavajuće u ovom slučaju jeste da kontaminirana hrana kod malih bumbara uzrokuje sporiji rast pojedinih dijelova mozga. Posljedica toga je to da u odrasloj dobi imaju manje i funkcionalno oštećene mozgove – što je trajna i nepovratna posljedica. Ovi rezultati otkrivaju kako pesticidi mogu utjecati na kolonije tjednima nakon izlaganja pesticidima. Mladi bumbari izrastu u jedinke koje se ne mogu pravilno hraniti. Naš rad naglašava potrebu za novim smjernicama o korištenju pesticida koje bi uzele u obzir ove posljedice izlaganja", rekao je Gill.

Tim je izvršio detaljne mikro-CT pretrage kako bi stekao uvid u razvoj mozgova bumbara pod utjecajem izloženosti pesticidima.

Kolonija je izložena zamjenskom nektaru i pesticidima koji se zovu neonikotinoidi, čija je uporaba u EU ograničena, ali se široko koriste diljem svijeta. Sposobnost učenja izloženih bumbara testirana je nakon tri i dvanaest dana, a snimljeni su i njihovi mozgovi pomoću mikro-CT tehnologije u prirodoslovnom muzeju.

Ovi su rezultati uspoređeni s mladima iz kolonija koje nisu tretirane pesticidima i onim bumbarima koji su bili izloženi samo u odrasloj dobi.

Bumbari koji su se hranili pesticidima dok su se razvijali kao ličinke pokazali su značajno oslabljenu sposobnost učenja u odnosu na druge bumbare koji nisu bili izloženi. Znanstvenici su to testirali vidjevši mogu li bumbari povezati miris s hranom, ocjenjujući koliko od deset puta jedinka može uspješno obaviti zadatak.

Pregledali su mozgove nešto manje od 100 bumbara iz različitih kolonija i otkrili da oni koji su bili izloženi pesticidima također imaju manji volumen važnog dijela mozga kod insekata, tzv. "gljivastog tijela" (lat. corpora pedunculata).

Poznato je da ovaj dio mozga zadužen za sposobnost učenja kod insekata, a lošiji rezultati izvršavanja zadataka povezani su s malom veličinom gljivastog tijela. To ukazuje na zaključak da je manji volumen ovog dijela mozga povezan s izlaganjem pesticidima uzrok slabih performansi bumbara.

Bumbari koji su bili izloženi pesticidima u larvalnom stupnju razvoja, ali ne u odrasloj dobi, pokazali su slične rezultate i umanjeni dio gljivastog tijela kada su testirani u odrasloj dobi. Ovo upućuje na zaključak da su ove posljedice trajne.

"Sve je više dokaza da se pesticidi mogu nakupljati unutar kolonija. Naše istraživanje otkriva rizike po jedinke koje se uzgajaju u ovakvom okruženju, i da se na buduću snagu kolonije može utjecati tjednima nakon prvih izloženosti pesticidima. Ne bismo trebali uzeti izravno izlaganje bumbara pesticidima kroz ostatke na cvjetovima kao jedini čimbenik pri utvrđivanju potencijalne štete za kolonije. Količina pesticida pristutnih u kolonijama nakon izlaganja čini se važnom mjerom za procjenu utjecaja na zdravlje kolonije u budućnosti", rekao je dr. Dylan Smith, glavni autor rada.

Tim je ranije razvio metodu korištenja mikro-CT tehnologije za skeniranje mozgova bumbara, a ovim su istraživanjem pokazali kako se ta tehnologija može koristiti za testiranje ekološki važnih pitanja koje zahtijevaju mjerenje sitnih, ali važnih razlika u veličinama i oblicima.

Istraživanje je objavljeno u Proceedings of the Royal Society B.


Prevela: Ružica Ereš