Psi mogu nosom osjetiti slabo toplinsko zračenje; istraživanje

Znanstvenici sa švedskog Sveučilišta Lund i mađarskog Sveučilišta Eötvös Loránd rekli su da ovo otkriće može dovesti do boljeg shvaćanja načina na koji grabežljivci otkrivaju svoj plijen kada su im druga osjetila ometena.

AUTOR: Reuters; New Atlas
OBJAVLJENO: 15.03.20 u 15:58
https://bit.ly/2Wefg15
Poznato je da psi imaju nevjerojatan osjet njuha, no jedno novo istraživanje otkrilo je još jedan način na koji naši četveronožni prijatelji koriste svoje nosove kako bi se snašli u prostoru. Svoje otkriće opisali su kao "posve novi osjet", a do njega su došli promatranjem načina na koji psi svoj mokri vrh nosa koriste za osjet topline iz obližnjih objekata, na sličan način kao što to čini termalni infracrveni senzor.  Njihov 'infracrveni senzor' na vrhu nosa omogućuje im detekciju promjena temperature, primjerice, kada su druge životinje u blizini.

Znanstvenici sa švedskog Sveučilišta Lund i mađarskog Sveučilišta Eötvös Loránd rekli su da ovo otkriće može dovesti do boljeg shvaćanja načina na koji grabežljivci otkrivaju svoj plijen kada su im druga osjetila, poput vida, sluha ili mirisa, ometena.

Skeniranja mozgova pokazala su pojačanu aktivnost mozga kod pasa kada su im pokazivani predmeti topliji od njihove okoline, piše Reuters.

"Moguće je da i ostali grabežljivci imaju sličan 'infracrveni osjet', a to predstavlja novo poglavlje u priči o odnosima između grabežljivaca i plijena", rekao je Ronald Kröger, profesor sa Sveučilišta Lund. "Njihove strategije lova moraju se preispitati s obzirom na potencijalnu mogućnost detekcije topline tijela".

Znanstvenici vjeruju da ovdje postoji lekcija o evoluciji koja sugerira da su grabežljivci poput vukova tako učinkoviti lovci jer mogu otkriti plijen izdaleka. U međuvremenu, bića koja su im plijen mogla bi imati koristi od neke vrste kamuflaže, što bi moglo objasniti zašto neke životinje imaju, primjerice, debelo krzno. Ovo otkriće također bi moglo biti korisno u određivanju najprikladnijih pasmina za lov i operacije spašavanja nakon prirodnih katastrofa, piše New Atlas.

Pasmine koje su bile uključene u istraživanje su zlatni retriver i border collie. Istraživanje je objavljeno u časopisu Scientific Reports.


Prevela: Ružica Ereš