Kako zagađenje bukom i svjetlom utječe na životinje; istraživanje

I svjetlosno zagađenje i prometna buka mogu nalikovati na prirodne događaje. Primjerice, umjetna svjetla zaklanjaju sjaj Mjeseca, sprječavajući ptice i insekte da ga detektiraju, dok prometni šumovi mogu ugušiti zvučnu frekvenciju ptičjeg pjeva.

AUTOR: EurekAlert
OBJAVLJENO: 16.03.20 u 21:25
https://bit.ly/2Qje7RS
Novo istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta države Utah nudi okvir za razumijevanje utjecaja zagađenja svjetlom i bukom na divlje životinje. Riječ je o radu svjetskih stručnjaka u poljima ekologije i fiziologije na otkrivanju "senzornih zona opasnosti", odnosno područja u kojima osjetilni zagađivači utječu na aktivnost životinja.

"S gledišta biološke zaštite, ne možemo znati kako ublažiti učinke osjetilnog zagađenja ako ne znamo kako do njega dolazi", rekao je glavni autor rada Neil Carter, docent na studiju okoliša i održivosti.

"Iako ovi rezultati imaju posljedice po očuvanje zaštićenih vrsta, oni također nude načine na koje se svjetlost i zvuk mogu koristiti za upravljanje divljim životinjama u urbanim sredinama, za smanjenje broja slučajeva kada automobil udari životinju, ali i za sprječavanje poljoprivredne štete", rekao je David Stoner, docent na Fakultetu prirodnih resursa Quinney.

Autori u svom istraživanju daju primjer memorijalne službe povodom 11. rujna, koje se održava svake godine u New Yorku. Taj događaj podudara se s godišnjim migracijama ptica iz sjevernih regija prema Latinskoj Americi. Budući da ptice tijekom migracija koriste svjetlosne signale s neba, 44 reflektora koja se pale ovim povodom privuku i do 15.000 ptica u jednoj noći.

"Ptice će letjeti ukrug oko reflektora do jutra, često umirući od iscrpljenosti ili sudara s umjetno osvijetljenim građama", kažu autori.

I svjetlosno zagađenje i prometna buka mogu nalikovati na prirodne događaje. Primjerice, umjetna svjetla zaklanjaju sjaj Mjeseca, sprječavajući ptice i insekte da ga detektiraju, dok prometni šumovi mogu ugušiti zvučnu frekvenciju ptičjeg pjeva.

Ti zagađivači također mogu preusmjeriti pažnju životinja sa zadatka koji obavlja. Primjerice, pumu koja lovi jelena mogu omesti svjetla farova ili buka s ceste.

"Ako razumijemo mehanizme koji su u igri, možda možemo pronaći konkretne vrste intervencija i rješenja koja bi mogla umanjiti učinak antropogenih utjecaja", rekao je Davide Dominoni, istraživač biološke raznolikosti, zdravlja životinja i komparativne medicine na Sveučilištu u Glasgowu. "Na primjer, svjetlost ima mnogo svojstava. Promjenom nekog od njih mogli bismo umanjiti utjecaj svjetlosnog zagađenja na divlje životinje".

"Noćna rasvjeta i antropogeni zvukovi nisu lokalizirani na određenim staništima i u određenim zemljama. Riječ je o globalnom fenomenu", rekao je. "Razjašnjenje ovih mehanizama može pomoći u razvoju rješenja za gubitak bioraznolikosti i antropogene utjecaje širom svijeta".

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature Ecology and Evolution.


- Izvor: EurekAlert!
Prevela: Ružica Ereš