Prirodni fenomen: Ružičasto jezero Hillier, Australija

Jezero Hillier nije jedino ružičasto jezero na svijetu, na obali Senegala postoji još jedno poznato ružičasto jezero Retba. Ovo jezero je bilo cilj utrke Dakar Rally, a mještani ga često koriste za skupljanje soli

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 24.05.20 u 14:20
https://bit.ly/2Zz2YSy
Čuveno ružičasto jezero Hillier u Australiji je predivan prizor. Otkrio ga je 1802. godine istraživač Kraljevske mornarice Mathew Flinders. Jezero Hillier nalazi se blizu obale Srednjeg otoka u arhipelagu Recherche, južno od zapadne Australije. Što točno uzrokuje ružičastu boju jezera u Australiji još uvijek je predmet rasprave, ali vjerojatno je povezano s mikroorganizmima čiji je ono dom.

Ono je danas zaštićeni prirodni rezervat, ali može ga se posjetiti pod posebnim uvjetima. U svakom slučaju, najbolje ga je promatrati iz zraka.

Točan uzrok prepoznatljive boje žvakaćih guma ili milkšejka od jagoda ne može se odrediti sa sigurnošću. Većina znanstvenika se slaže da ona vjerojatno ima veze s prisutnošću specifične vrste mikroalgi – Dunaliella Salina. Ovi fotosintetski mikroorganizmi koji vole sol stvaraju energiju koristeći druge dijelove spektra vidljive svjetlosti osim u narančast/crvenoj frekvenciji. Dunaliella Salina može podnijeti vrlo visoke koncentracije soli u rasponu između 0,2 i čak 35%. Ova mala bića stvaraju karotenoidne pigmente, beta-karotene (koji se također nalaze u mrkvi), za koje se smatra da su odgovorni za ovakvu boju jezera.

U komadima soli u jezeru se također nalaze halofilne bakterije i arheje, što bi također moglo biti uzrok zanimljivog izgleda jezera. Ti nealgalni organizmi također stvaraju sličan karotenoidni pigment unutar svojih staničnih membrana koji je ili glavni uzrok ili faktor ukupne obojanosti jezera.

Bakterije i arheje čine veći dio mikroekologije hipersaliniziranih jezera poput ovog. Zato se smatra da je njegova boja kombinacija ovih faktora, piše Interesting Engineering.

Jezero Hillier nije jedino ružičasto jezero na svijetu, na obali Senegala postoji još jedno poznato ružičasto jezero Retba. Ovo jezero je bilo cilj utrke Dakar Rally, a mještani ga često koriste za skupljanje soli. Boja jezera Retba osobito je vidljiva tijekom sušne sezone (između studenog i lipnja), a manje je očita tijekom kišnih sezona. I u njegovoj vodi prevladava ista vrsta mikroalgi, za koje se misli da stvaraju ružičastu boju kao na jezeru Hillier.

Prema službenoj stranici australskog ružičastog jezera, potpuno je sigurno plivati u njemu. Unatoč boji voda je bistra i neće nanijeti nikakvu štetu vama niti vašoj koži, baš kao i većina mora i oceana širom svijeta, uz razliku da nema makroorganizme poput ribe. Alge su potpuno bezopasne, ali hipersalinizirana voda se ne smije konzumirati.

Unatoč tomu, do jezera je vrlo teško doći i najbolje ga je promatrati iz zraka, kako biste stvarno mogli vidjeti njegovu živopisnu ružičastu boju u kontrastu s okolnim šumama i Indijskim Oceanom. Putnici se povremeno mogu spustiti na Srednji otok nakon leta helikopterom ili krstarenja brodovima, ali jezero se najčešće promatra s obale.

Ako ipak uspijete dobiti priliku da se nađete u blizini ovog jezera i odlučite se malo okupati, imat ćete vrlo zanimljivo iskustvo. Ono je danas primarno turistička atrakcija, ali ranije je korišteno za vađenje soli.

Ime ovom jezeru dao je Mathew Flinders, koji ga je prvi i pronašao, u čast preminulom članu njegove posade Williamu Hillieru. Kad je posada stigla na obalu i počela istraživati, otkrila je da se jezero čini slano kao Mrtvo more i napunili su svoje zalihe solju s obale jezera.

Naposljetku valja napomenuti da nije preporučljivo piti vodu iz jezera Hillier. Konzumiranje slane vode može nanijeti ozbiljnu štetu vašem organizmu. Visoka razina soli u krvotoku stvara ozbiljan pritisak na sposobnost vašeg tijela da stabilizira razinu natrija i klorida. Stanične membrane su polupropusne iako su dobre u sprječavanju izlijevanja soli u stanice. Voda se u hipersalinskim uvjetima ne može slobodno zatvoriti u vašim stanicama, a u procesu osmoze voda će "pobjeći" iz unutrašnjosti stanice da bi ispravila neravnotežu koncentracije. To smanjuje stanice vašeg tijela, a bubrezi zatim pokušavaju riješiti problem stvarajući urin kako bi uklonili višak natrija. Međutim, oni to mogu uspješno učiniti samo ako je mokraća manje slana od slane vode, što može dovesti do gubitka više vode nego što je osoba popila i brzo dolazi do dehidracije organizma.

To je sve prije nego što uopće pomislimo na mnoštvo mikroorganizama koji nastanjuju vodu. Iako je većina njih bezopasna, uvijek postoji mogućnost da progutate nešto vrlo nezgodno.

Za Front Slobode prevela Ružica Ereš