Ledena pećina u NP Skaftafell na Islandu (foto galerija)

Nacionalni park Skaftafell je najposjećenije mesto na Islandu

AUTOR: National Geographic Srbija
OBJAVLJENO: 11.01.21 u 15:34
OSVJEŽENO: 11.01.21 u 15:34
https://bit.ly/35sM4ac
Skaftafell park je drugi najveći park na Islandu i predstavlja nestvarnu oazu između pijeska i glečera. U parku ne postoje putevi, a centralna atrakcija u parku je Svartifoss ili crni vodopad, čije ime potiče od crnih bazaltnih kolona koje stoje iza njega.

Nacionalni park Skaftafell predstavlja najposjećenije mesto na Islandu što i ne čudi kad uzmemo u obzir neprevaziđenu ljepotu spektakularnih kanjona i dolina, ledena jezera i pećine, kao i zapanjujući kontrast između veličanstvenih snježnih vrhova i bujnog zelenila.

Skaftafell je 1967. godine proglašen Nacionalnim parkom, a jednu od nesvakidašnjih lokacija u ovom parku svakako predstavlja i Ledena pećina

Ledene pećine su inače privremene strukture koje se pojavljuju na ivici glečera, a koje izgledaju nevjerovatno iznutra. Ipak, one su veoma nestabilne i mogu se urušiti u bilo kom trenutku.

Ledena pećina na Islandu je nastala tako što se vijekovima unazad glečerski led spuštao niz padavine vulkanskog masiva Öræfajökull preko Svínafellsjökull glečera i pod velikim pritiskom i snagom leda se iz njega potiskivao vazduh, stvarajući blistave kristalne cjeline, gotovo bez mjehurića.

Nedostatak vazduha znači da apsorbuje gotovo svu vidljivu svijetlost, osim plave frakcije koja je vidljiva i golim okom. Ipak, ovaj plavi led se može vidjeti samo pod određenim okolnostima. Naime, može se vidjeti u zimskom periodu nakon dugih perioda kiše kada se površinski sloj glečera spere, pa je zato taj period godine i najbolji za uživanje u ljepoti ove pećine.

Zbog brzog kretanja leda (oko 1 m po danu) preko neravnog terena, ova ledena pećina je dobila i dvije pukotine na krajevima koje dopuštaju da indirektna svjetlost dopre do njenih tunela.

Izvor: National Geographic Srbija, 2. juni 2016. godine

Linkovi i korekcije: Front Slobode