Echinacea jača imunitet nevjerovatnom brzinom

Biljka koju su Indijanci koristili kao lijek za sve bolesti, izuzetna za podsticanje imuniteta sa povoljnim dejstvom na cjelokupni organizam

AUTOR: Bojana Rodaljević
OBJAVLJENO: 14.04.14 u 09:40
https://bit.ly/2XbKrH3
Echinacea je biljka iz porodice glavočika, poreklom iz Sjeverne Amerike. Karakterišu je krupne glavičaste cvasti konusnog oblika i sjeme koje ima sitne zupce koji podsjećaju na ježa. Po tome je i dobila ime od grčke riječi echinos, što znači jež.  Cvjetovi su tamno ljubičaste do blijedo roze boje, elipsastog oblika sa laticama u obliku krune povijenim na dole. Listovi su dlakavi, naizmjenično raspoređeni, uski i duguljasti sa grubom teksturom. Višegodišnja je biljka. Ima šuplju stabljiku koja može da naraste do 140cm. Upotrebljavaju se kako podzemni, tako i nadzemni djelovi biljke. Sadrži polisaharide, glikoproteine, flavonoide, eterična ulja…

Zovemo je još i crvena pupavica, rudbekija i slamnjaka.

U upotrebi su tri vrste: Echinacea purpurea, Echinacea pallida i Echinacea angustifolia. Po ljekovitom dejstvu najučinkovitije su prve dvije vrste, ali se najčešće uzgaja treća, jer je najpogodnija za plantažno gajenje. Preparati ehinacee najčešće sadrže kombinaciju dvije ili sve tri vrste.

Arheolozi su pronašli dokaze da su Indijanci koristili ovu biljku za liječenje rana i infekcija, odnosno kao “ lijek za sve”. Predstavljala je osnovu narodnog liječenja. Koristili su je protiv zmijskog ujeda i uboda otrovnih insekata zbog antiseptičnog djelovanja. Tokom istorije ehinacea je korištena u liječenju groznice, difterije, malarije, sifilisa. Iako je u XVIII i XIX vijeku ova biljka bila veoma popularna, u Americi je počela da se koristi poslije uvođenja antibiotika u redovnu upotrebu. U XX veku rapidno se povećala popularnost echinaceae u Nemačkoj, gdje je najviše istraživanja i urađeno.

Danas se echinacea koristi najviše za ublažavanje simptome gripe, prehlade i kod infekcija, jačajući imuni sistem oboljelog. Smatra se da djeluje na povećanje odbrambene sposobnosti organizma, tako što povećava broj leukocita. Stimuliše sintezu interferona, proteina koji učestvuje u odbrani organizma od virusnih infekcija.

Najveći učinak se postiže kod početnih simptoma prehlade, prije nego što se bolest razvije.  Preporučuje se za tretiranje urinarnih infekcija, vaginalnih infekcija candidom, infekcija ušiju, upale sinusa, alergijskog rinitisa.

Veliki broj istraživanja ukazuje na to da je echinacea izvanredna za podizanje cjelokupnog imunološkog sastava. U jednoj studiji izvedenoj na osobama sa ranim simptomima gripa,  u trajanju od pet dana, dvostruko brže su ozdravili ispitanici koji su svaki dan pili po nekoliko šoljica čaja echinaceae, od onih koji nisu pili ovaj čaj. U 14 kliničkih ispitivanja otkriveno je da echinacea smanjuje šansu za dalje razvijanje bolesti 58%, a trajanje gripa za 4 do 5 dana.

U Njemačkoj, gdje je upotreba ljekovitog bilja ograničena zakonom, dozvoljeno je korišćenje nadzemnih djelova biljke Echinacea purpurea kod urinarnih zapaljenja, infekcija respiratornog sistema i sporozarastajućih povreda. Upotreba korijena biljke Echinacea pallida je dozvoljena kod infekcija povezanih sa gripom.
 
Napomena

Zbog jakog djelovanja na imuni sistem echinacea se ne smije koristiti kod autoimunih oboljenja ( lupus, multipla skleroza, kolagenoza, reumatoidni artritis). Ne preporučuje se upotreba kod oboljelih od tuberkuloze, dijabetesa, HIV-a, bilo kakvih poremećaja u radu jetre. Zbog nedovoljno istraženog sastava i djelovanja ne preporučuje se upotreba kod trudnica i dojilja. Ne primjenjuje se kod djece mlađe od dvije godine. Ne smije se koristiti istovremeno sa kortikosteroidima i imunosupresivima. Prije upotrebe preporučuje se konsultacija sa ljekarom.

Gajenje echinaceae

Echinacea se veoma uspješno može gajiti na našem podneblju. Uzgaja se iz sjemenja ili dijeljenjem korijena biljke. Sadi se na sunčanom mjestu na propusnom, umjereno vlažnom tlu. Preporučuje se sijanje prvo u rasadnike, a tek onda plantažno gajenje i to u rano proljeće.
Obično ne cvijeta prve godine, već druge. Prikuplja se kada je u punom cvatu, gornji dio biljke ili korijen u zavisnosti od vrste koju uzgajamo. Cvijeta sve do jeseni, kad opadnu latice i ostane samo sjemenje u sredini, koje podsjeća na ježa. Moguće je uzgajati je i na balkonima kao ukras.

Upotreba

Ehinacea se može koristiti u obliku već gotovih preparata koji su dostupni u gotovo svim apotekarskim ustanovama. Ukoliko sami uzgajamo ovu biljku možemo je koristiti u obliku čajnog napitka ili tinkture.

Čaj:

2 kafene kašičice listova i/ili korijena sa 2, 5dl ključale vode
Usitnjenu suhu Echinaceu preliti vodom, ostaviti da odstoji 15 minuta te procijediti. Čaj se uzima 2-3 puta na dan.
Može se upotrijebiti kao oblog i kupka.

Tinktura od echinaceae:

50 gr listova ili korijena
0,5 dl destilovane vode
2 dl 70%-tnog alkohola

Pomiješati destilovanu vodu i alkohol, te preliti usitnjene svježe listove ili korijen i dobro zatvoriti. Tinkturu ostaviti da odstoji 10-15 dana uz povremeno protresanje.

Kod akutne upale uzimati svaka 2-3 sata po 1 kašičicu tinkture sa malo vode ili čaja, a nakon toga uzimati 2-3 puta na dan po 1 kašičicu. Ova tinktura se može koristiti i za dezinfekciju rana i povrijeda. 

Još uvijek nije kasno da posadimo ovu izvanrednu biljku i uživamo u njenoj ljepoti i ljekovitosti. Zbog izuzetnih svojstava koje posjeduje, mogla bi da nadje svoje mjesto odmah pored divljeg origana na našim balkonima.