Kako razlikovati srijemoš i mrazovac?

Svake godine u proljeće odjeknu vijesti o trovanjima mrazovcem. Listove ove otrovne biljke veoma je lako zamijeniti sa jestivim i izuzetno ljekovitim srijemošem

AUTOR: Bojana Rodaljević
OBJAVLJENO: 19.04.14 u 09:27
OSVJEŽENO: 19.04.14 u 09:27
https://bit.ly/2Xf7oJE
Osnovne razlike između mrazovca i srijemuša

Zbunjujuća sličnost između ove dvije biljke je u listovima. Listovi srijemoša imaju eliptične, duguljaste listove zašiljenog vrha, intenzivne zelene boje, koji se pri bazi sužavaju u dugu peteljku. Najčešće ih ima po dva do tri.

Listovi mrazovca su prizemni, izduženo lancetasti, javljaju se u proljeće. Uvijek ih ima nekoliko.

Najbitnija razlika je da jedino listovi srijemoša, kada se protrljaju, imaju karakterističan miris na bijeli luk!

Sličnost postoji i u lukovici. Lukovica srijemoša je duguljasta, uska, obavijena bijelim ili žućkastim prozirnim omotačem. Lukovica mrazovca je krtolasta, obavijena skoro crnim, ljuspastim omotačem.

Posebno je potrebno obratiti pažnju na stanište ovih biljaka.

Srijemoš najčešće raste u vlažnim lišćarskim šumama, naročito bukovim, u brdovitim predjelima do 1600 metara n.v. Stanište mrazovca su livade i obodi pašnjaka sa većom količinom svijetlosti, što znači da mrazovac nikada ne raste u šumi.

Mrazovac cvijeta u septembru i ima cvijet ljubičaste boje, dok srijemuš cvijeta u rano proljeće i ima cvijet bijele boje. Međutim zabuna nastaje kada nema cvijeta, jer listovi mrazovca izbijaju u proljeće i tada nemaju cvijet, baš kada izbijaju i listovi srijemoša!

Najčešći simptomi trovanja su: stomačne tegobe, mučnina, usporeno disanje, bolovi u želucu, grčevi, proliv, povraćanje, grebanje u grlu, krvavo mokrenje, dehidratacija i kolaps organizma. Ukoliko posumnjamo da smo se otrovali potrebno je odmah izazvati povraćanje i što prije se javiti ljekaru!