Rusa trava, rosopas ili zmijsko mlijeko

Biljka koja raste u našim dvorištima, od davnina se koristi u liječenju bradavica i svih kožnih oboljenja, a novija istraživanja ukazuju na njena antikancerogena svojstva

AUTOR: Bojana Rodaljević
OBJAVLJENO: 22.04.14 u 09:40
OSVJEŽENO: 22.04.14 u 09:40
https://bit.ly/2XhxZpa
Rusa trava, rosopas ili zmijsko mlijeko je u narodu poznato sredstvo za liječenje bradavica. Ova biljka posjeduje žuto-narančasti sok kojim su naše bake liječile bradavice i kurje oči, ali su je koristile i kao sredstvo za odstranjivanje neželjenih dlačica. U narodu je biljka poznata i kao rosopas, zmijino mlijeko, velika mlječika, bradavičnik, lišavica, lastina trava, lastavičina suza. Naši stari su je koristili za sve kožne bolesti, kao što su lišajevi i ekcemi, ali i za neke malo ozbiljnije bolesti kao što su hepatitis i tumori.

Rusa ( Chelidonium majus) je višegodišnja zeljasta biljka uspravnog stabla koje je obraslo oštrim dlakama. Listovi su krupni, neparno perasto dijeljeni, na naličju sivi i dlakavi. Izgledom podsjećaju na listove hrasta. Donji listovi su sa drškom, a gornji su sjedeći. Cvjetovi su žuti, sakupljeni na vrhovima stabla u rijetke štitaste cvasti. Krunični i čašični listići lako opadaju, a prašnika ima veliki broj. Plod je izdužena čauura. Svi dijelovi biljke sadrže žutonarančasti sok, koji je toksičan. Biljka je veoma rasprostranjene i raste u okolini kuća, ruševina, po sjenovitim šumama i čestarima.

U žutom soku nalazi se veliki broj različitih alkaloida, od kojih su neki srodni opijumu maka.  Zbog prisustva velike količine alkaloida mnogi fitoterapeuti smatraju ovu biljku otrovnom i pogodnom samo za vanjsku upotrebu. Osim alkaloida ona sadrži i saponine, organske kiseline (helidonsku, limunsku, jabučnu ) ,flavonoide, proteolitičke enzime (razlažu bjelančevine) i dr. Biljka deluje sedativno na centralni nervni sistem. Istraživanja su pokazala da određeni alkaloidi imaju citostatičko ( antitumorsko) dejstvo. Neka ispitivanja ukazuju na dejstvo ovih alkaloida i na bakteriju Staphylococcus aureus.

’’Ukrain’’ je alternativni lek koji sadrži alkaloid cheliodonium, za koji se smatra da leči tumore. Lek je napravio 1978. ukrajinski hemičar Vasyl Novytskyi, a proizveden je od strane austrijske kompanije Nowicky Pharma. Iako upotreba leka nikada nije bio odobrena, Vasyl je tvrdio da je to lek za sve vrste kancera, bolesti indukovanih zračenjem i SIDE. Uhapšen je u Beču u septembru 2012. godine zbog teških prevara.

Biljka je još u I veku n.e. proznata kao odlično sredstvo za detoksikaciju. Žvakali su je da ublaže zubobolju, a korišćena je i za osvežavanje nogu. Moderni herbalisti preporučuju biljku kao purgativ (sredstvo za čišćenje). 

Upotreba i način upotrebe biljke kod različitih oboljenja:

Rusa se upotrebljava u liječenju bolova u stomaku, bolesti jetre, usklađivanju rada probavnog sistema, žutice, a takođe se u narodnoj medicini koristi za liječenje tumora i promjena na ženskim polnim organima (miomi, ranice, upale i dr.) kao čaj i sredstvo za ispiranje.

Kao čaj se preporučuje protiv oboljenja jetre i žuči kao i karcinoma. Kašičicu biljke prelijte ključalom vodom i odmah poklopite. Posle pet minuta procedite i pijte jednu do dve šolje čaja dnevno 15 dana. Potom napravite sedmodnevnu pauzu pa nastavite.
Zajedno sa koprivom i pupoljcima cvijeta zove u obliku čaja, koristi se u liječenju leukemije.

Ova trava se u narodu koristi kao "hemo terapija" kod tumora, mioma, endometrioze, kancera, na sledeći način:

Kuva se čaj od cijele suve biljke (osim korijena), tako što se bilje potopi u hladnu vodu i stavi se da provri, zatim poklopi ( na 1l vode ide 4 kašičice suve biljke). Kada se ohladi, pije se umjesto vode (3-4 šolje dnevno). Koristi se do 40 dana ( najbolje tri nedelje), zatim je poželjno napraviti pauzu ( bar nedelju dana). Tokom terapije ne pije se voda već hladan čaj umjesto vode.

Sok se koristi kod malignih oboljenja kože, žuljeva, uboja, ekcema, bradavica, herpesa. Na oboljelo mjesto stavi se oblog natopljen žuto-narandžastim sokom biljke ili se direktno sok cijedi iz nje. Koristi se 5 do 6 puta dnevno.

Sviježa rusa potopljena u mlijeko (treba da odstoji neko vrijeme) se preporučuje za ispiranje očiju kod sive mrene, problema sa rožnjačom, ali i kod umornih očiju. Kod pojačane maljavosti ruku i nogu kod žena koristi se tako što se biljka procijedi u sokovnik  i sa tim sokom mažu se problematična mjesta. Ostavi se da odstoji  nekoliko sati, zatim ispere sapunicom, a nakon što se prosuši namaže se kantarionovim ili nevenovim uljem.

Vino sa rusom se može koristiti kod svih navedenih bolesti kod kojih je ona učinkovita. Uzeti 30 g ruse zajedno sa korenom, preliti sa pola litra domaćeg bijelog vina i ostaviti da stoji 1 do 2 sata. Procijediti i povremeno piti gutljaj po gutljaj.
 
Rusa se može koristiti i u obliku tinkture koja se može kupiti u apotekama.
 
Pri upotrebi ruse treba biti veoma oprezan. Za unutrašnju upotrebu koristi se samo osušena biljka i to sa pauzama: tri nedelje se koristi, a jednu pauzira.

Dnevna doza dobro osušene biljke je 2-4 g i u tim, terapeutskim dozama, ne postoji mogućnost trovanja.

Sok se koristi isključivo za spoljašnju upotrebu!