Konjogriz ili cikorija - zamjena za kafu, izvor inulina

Cikorija se u narodu oduvijek koristila kod bolesti jetre i želuca, kod dijareje, žutice, za detoksikaciju organizma. Pospješuje izlučivanje žuči i liječi nadutost i bolove u stomaku. Cijela biljka je bogata inulinom pa je idealna hrana za dijabetičare

AUTOR: Bojana Rodaljević
OBJAVLJENO: 06.05.14 u 17:15
https://bit.ly/324GPtZ
Cikorija (Cichorium intybus) je ljekovita biljka iz familije glavočika (Asteraceae), koja se kod nas naziva još i konjska trava, konjogriz, vodopija, plavi cvijet, plavulja, goluguza, kažiput, jandrešica, divlji radić, podrožnik, sunčevo cvijeće. Ovaj prelijepi cvijet je višegodišnja biljka koja potiče iz  Evrope, ali se odomaćila i u SAD i Australiji. Raste kao korov, pored staza i puteva, po pašnjacima, livadama i obodima šuma.

Konjogriz ili cikorija dostiže visinu i do 1,5 m. Stabljika je uspravna, kruta i granata. Listovi su grubo nazubljeni i podsjećaju na listove maslačka. Cijela biljka u sebi sadrži mliječni sok. Korijen je žut, a kad se presiječe bijele je boje. Cvijetne glavice su prelijepe plave boje, veoma upadljive. Cvijeta tokom cijelog ljeta. Biljka je gorkog ukusa.

Cijela biljka je veoma čvrsta, tako da se teško čupa i kida. Sakuplja se u ljeto ili jesen cijela stabljika sa cvijetovima, uveže se u buketiće i suši u hladu.

Korijen se vadi od druge polovine marta do kraja maja. Može se sušiti u hladu, isječen uzduž i nanizan na konac ili se može peći u pećnici ili na tavi. Isječe se na sitnije dijelove koji se peku sve dok ne dobiju zagasito smeđu boju. Onda se izmelje i kao takav se koristi umjesto kafe. U narodu je ovaj surogat kafe poznat kao “cigura” odnosno  “sirotinjska ili ratna kava”.

Mlado lišće cikorije bere se u aprilu i maju. Veoma liči na lišće maslačka i takođe luči bijelo "mlijeko". Razlikuje se po  grubim dlakama i ponekad crvenkastim lisnim žilicama. Najbolje ga je jesti svježeg, ali se kuhanjem na pari priprema i kao varivo, a može biti i ukusan prilog za druga jela.

Ovo lišće narod naziva radić, pa može doći i do zabune, jer se mladi listovi maslačka u nekim krajevima takođe nazivaju radić ili radič. No, budući da su obe biljke jestive i ne mogu naškoditi, nije strašno ukoliko dođe do zamjene . Čak su i po djelovanju i hemijskim sastojcima ove dvije biljke veoma slične. Postoji i uzgajana vrsta cikorije koja se takođe zove radić, ali ta vrsta ima široke listove i podsjeća na mali kupus crvene boje.

Mlade stabljike se takođe mogu koristiti u ishrani. Dok ne otvrdnu i procvijetaju one su mekane i tada se beru. Mogu se spremati kao šparoge ili jesti kao salata.

Cikorija se u narodu oduvijek koristila kod bolesti jetre i želuca, kod dijareje, žutice, za detoksikaciju organizma. Pospješuje izlučivanje žuči i liječi nadutost i bolove u stomaku.

Cijela biljka je bogata inulinom. Upravo zbog prisustva inulina, cikorija je idealna hrana za dijabetičare. Inulin je polisaharid koji hidrolizom daje samo levulozu (fruktozu ili vocni šecer), pa time ne dovodi do povećanja insulina u krvi.

Sve biljke iz familije glavočika, kao što su cikorija, maslačak, kamilica, umijesto skroba kao rezervnu hranu imaju inulin. Stoga, osobe oboljele od diajbetesa sve biljke iz ove porodice mogu koristiti kao dijetalnu hranu. Ova porodica broji više od 400 vrsta biljaka.

Ljekoviti pripravci i obroci od cikorije:

Čaj
Čaj se može pripremati od korijena, ali i cvijetova i lišća biljke. Jedna šolja hladne vode se prelije preko sušenog korijena ili biljke. Prokuha se i ostavi da ključa dvije do tri minute. Procijediti i piti dvije do tri šolje u toku dana.

Ovaj čaj je odličan kod problema sa želucem, žuči i jetrom. Takođe pospješuje apetiti i ublažava stomačne tegobe kod dijareje. Koristi se i u liječenju kod žutice.

Kava
Korijenje se dobro opere, posuši i stavi u rernu da se peče, a može se peći i u tavi. Peče se dok ne dobije zagasito smeđu boju,a onda se melje u mlinu za kafu ili u blenderu. Može se pomiješati sa korijenom maslačka. Ova kava je odlična zamjena za pravu kavu.

Sok
Sveže cijeđeni sok iz lista ove biljke je odličan za detoksikaciju organizma jer jača funkciju jetre.  Iscijedi se dnevno dvije do četiri kašike soka iz listova i te se pije umiješan sa mlijekom ili vodom.

Omlet od stabljika cikorije
Mladi i mekani vrškovi cikroje se uberu i malo prokuhaju da omekšaju. Umute sa sa dva do tri jajeta i 1 dl mlijeka. Doda se soli i bibera po želji. Cikorija ovom jelu daje malo gorčine, pa se dobija jedinstven ukus i veoma zdrav obrok.

Cikorija sa gljivama
Pola kilograma listova cikorije se isječe i obari na 5 minuta da pusti gorčinu. Propržiti luk sa gljivama i pri kraju dodati cikoriju i pržiti još pet minuta. Može se začiniti maslinovim uljem i posoliti.