Bokvica

Bokvica je adstrigens, demulcent, diuretik, a ima protivupalno i antimikrobno dejstvo. Sadrže vitamine A, C i K, a listovi su veoma bogati kalcijumom

AUTOR: Bojana Rodaljević
OBJAVLJENO: 07.06.14 u 15:37
https://bit.ly/2Jlp3dw
Bokvica je zeljasta biljka koja pripada familiji Plantaginaceae. Ova familija broji više od 200 različitih vrsta. Najpoznatije su Plantago major, koja se kod nas zove ženka bokvica i Plantago lanceolata, odnosno muška bokvica.

Plantago major, tj. ženska bokvica ima široke listove i peteljke, sjajne i debele, sa lučnom nervaturom . Cvast je široka, sivkaste boje, dugačka i valjkasta, dužine listova. U narodu je zovu širokolisna bokvica, velika bokvica, žilovlak, trputac, trpuc ženski.

Plantago lancelota, u narodu muška bokvica, ima dugačke i uske listove pa je zbog toga zovu i uskolisna. Imaju paralelnu nervaturu i zašiljeni su pri vrhu. Cvijetna stabljika je visoka i duža od listova. Cvijetovi su sitni, bjelišastosmeđi, grupisani u cilindričan klas na vrhu stabljike. U narodu je zovu muški trputac ili trpuc.

U zavisnosti od regiona, bokvica se u našim krajevima različito naziva. Negde je širokolisna muška, a uskolisna ženska i obratno. Međutim, budući da su biljke veoma slične i po dejstvu i po sastavu aktivnih supstanci, nije pogrešno upotrebljavati jednu umjesto druge i obrnuto. Ukoliko ipak želimo biti potpuno sigurni, najbolje je potražiti latinski naziv. Lanceolata ima uske listove, dok major ima široke listove.
Još neki od narodnih naziva za bokvicu su konjska rebra, koncula, vučac i popova lozica.

Rasprostranjena je po cijeloj Evropi, Americi, Aziji, Australiji, Novom Zelandu i Africi, a raste na livadama i pašnjacima, pokraj puteva, u svijetlim prozračnim šumama, ali i na vlažnijim mjestima.

Sakupljaju se listovi tokom cijelog ljeta i za vrijeme cvjetanja. Važno je da se listovi dobro osuše, ali da ne izgube svoju zelenu boju.

Mladi listovi bokvice se mogu koristiti u ishrani. Kao svježa proljetna salata mogu biti veoma ukusni. Stariji listovi se mogu kuhati i spremati poput zelja ili špinata. Listovi muške bokvice kuhanjem ispuštaju ugodan miris i ukus na vrganje. Mogu se dodavati omletu, kašama ili pireu.

Sadrže vitamine A, C i K, a listovi su veoma bogati kalcijumom. Samo 100g lišća sadrži vitamina A koliko i jedna velika mrkva.

Listovi bokvice su i hrana mnogih insekata, naročito larvi leptira.

Bokvica se koristila od praistorijskih vremena. U narodnoj medicini više je bila cijenjena muška bokvica. Ženska bokvica se u narodu koristila za zaustavljanje krvarenja, protiv uboda insekata, za rane i obloge, dok se muška više koristila za plućne bolesti, protiv kašlja i kod problema ženskih polnih organa. Čak se koristila i kao protivotrov kod ujeda zmija.

Bokvica je adstrigens (djeluje na površinsko skupljanje tkiva), demulcent (umiruje disajni trakt, odlaže sluzokožu grla), diuretik (pospješuje izlušivanje tečnosti). Djeluje antiinflamatorno (protivupalno) i antimikrobno (protiv bakterija, virusa i gljivica). Za spoljašnju upotrebu se koristi sok iz biljke kod ujeda insekata, osipa od otrovnog bršljana i kod manjih čireva i žuljeva. Za unutrašnju upotrebu se koristi u obliku sirupa i tinktrua kod plućnih bolesti i kašlja.

Sjeme bokvice, naročito vrste Plantago psyllium, koristi se kao uobičajen laksativ, dostupan u slobodnoj prodaji bez ljekarskog recepta. Sjeme nabubri i otpusti sluz kada se uroni u vodu.  Koristi se i kao dodatak u proizvodnji laksativa.
 
Narodni recepti za liječenje bokvicom:

Čaj

Kašičicu suhog lišća preliti sa 2dl vode I kuhati dva do šest minuta. Piti dva puta dnevno. Čaj se koristi kod krvarenja, dijareje, žgaravice, šuljeva I teškoća u donjem trbuhu. Ovo je takođe, odličan čaj za mirnu noć.

Sirup

Mlade listove bokvice nabrati, oprati i samljeti. Dobijenu smjesu procijediti kroz gazu. Na litar ovako dobijenog soka dodati dva kilograma šećera I kuhati 10 minuta. Piti po kašiku sirupa tri puta dnevno protiv kašlja I kod oboljenja disajnih puteva.

Sok

Sok od bokvice, svježe iscijeđen iz listova je odličan kod posjekotina, ujeda insekata, zanoktica I žuljeva. Dovoljno je samo problematično mjesto mazati sokom i rezultati će ubrzo biti vidljivi. Po selima narod nosi listove bokvice u obući protiv žuljeva.

Med sa bokvicom

U 1kg pravog pčelinjem meda dodati 300g sviježih listova bokvice, koji su prethodno oprani i usitnjeni ili samljeveni. Ovaj medi jesti prije svakog oroka za jačanje organizma i pročišćavanje krvi.