Crni sljez, specijalista za grlo

Crni sljez je veoma učinkovit kod bolesti respiratornog trakta, suhog kašlja, za ispiranje grla kod svih infekcija, promuklost, protiv bolesti probavnog trakta, hemoroida, kod bolnog mokrenja i upala sluznice bešike...

AUTOR: Bojana Rodaljević
OBJAVLJENO: 15.07.14 u 18:12
OSVJEŽENO: 15.07.14 u 18:12
https://bit.ly/2XnuBy0
Crni sljez, Malva sylvestris je biljka iz porodice Malvaceae (sljezova). U narodu se još zove i guščje cvijeće, ćureća trava, divlji papel, divlji slezenovac, divlji šljez, planinska sliz, ljubičasta sljezovača...

To je biljka koja može narasti do 80cm, sa razgranatim dlakavim stabljikama i tamnozelenim listovima, okruglog ili srcolikog oblika, koji su podijeljeni po rubovima na 3 do 7 ražnjeva. Cvijetovi su plavkastoljubičasti ili ružičastocrveni s 5 latica koje imaju 3 do 5 plavičastih pruga, a rastu iz pazuha listova. Kod svih vrsta sljeza razvija se karakterističan okrugli plod koji se dozrijevanjem raspada u 9 do 11 plodića sa po jednom sjemenkom.

Biljka raste uz puteve, kuće, kao korov po zapuštenim mjestima, po poljima, na vlažnim livadama. Raste po čitavoj Europi, a uvedena je i u Englesku, naturalizovana je u istočnoj Australiji , ima je  u Aziji i na sjeveru Afrike.

Budući da je upotreba bijelog sljeza veoma raširena i popularna, crni sljez koji ima slično dejstvo ostao je u njegovoj sjenci. Iako šire rasprostranjen i veoma dostupan, jer raste gotovo uz svaki put i pri svakoj cesti, rijetki će se zapitati čemu ta biljka služi.

Crni sljez je slično kao i bijeli sljez veoma učinkovit kod bolesti respiratornog trakta, suhog kašlja, za ispiranje grla kod svih infekcija, promuklost, protiv bolesti probavnog trakta, hemoroida, kod bolnog mokrenja i upala sluznice bešike...

Sabiru se cvijetovi i listovi, a listovi sakupljeni od aprila do jula, mogu se pripremati kao špinat. Listovi su izuzetno bogati vitaminom C, gvožđem i kalcijumom. I nezreli plodovi crnog sljeza se mogu kuhati i stavljati u variva. Nerijetko se sakuplja i korijen, koji se odmah oguli i suši u pećnici.

Čaj:

Jednu kafenu kašičicu cvijeta crnog sljeza preliti sa 250ml hladne vode i ostaviti da stoji 5-10 sati (najkraće 2 sata), zagrijati do ključanja, skloniti sa vatre, ostaviti 5 minuta poklopljeno, procijediti i piti. Veoma je važno pripremiti čaj na ovakav način jer se kuhanjem gube ljekovita svojstva biljke.

Ovaj čaj je izuzetan lijek za suhi kašalj, jer ljekoviti sastojci crnog sljeza smanjuju nadražaj pri upali sluzokože disajnih puteva. Pospješuje izbacivanje sekreta iz pluća. Ispiranjem grla ovim čajem liječi se promuklost, a njime se mogu ispirati i uši i oči kod različitih infekcija, kao i usta kod zubobolje.

Kod čira na želucu i crijevima koristi se u kombinaciji sa ječmom tako što se se skuha čorba od ječma pa tek kad se ohladi onda se u nju dodaju listići crnog sljeza. Ovakva se čorba se može koristiti i kad se pojavi jak sekret na plućima kod bronhitisa.

Kod otoka nogu usljed upale vena ili kod preloma, pravi se kupka od crnog sljeza. Pregršt crnog sljeza drži se preko noći u 5 litara hladne vode. Sljedećeg dana sve se ugrije do temperature koju ruke i noge mogu da podnesu. Kupka traje 20 minuta. Ugrijana, ova se voda može koristiti još dva puta.

Takođe se može praviti i oblog za bolna mejsta. Natopljeni sljez, koji smo koristili za čaj, izmiješamo sa ječmenim brašnom, stavimo na krpu i malo ugrijemo, te privijemo na bolno mjesto.

Crni sljez je nekada, u narodnom liječenju, korišćen kod probavnih problema životinja.