Žalfija ili kadulja, biljka koja spašava i liječi

Žalfija ili kadulja je prirodni antibiotik širokog spektra djelovanja. Kroz istoriju, razne kulture su je smatrale svetom biljkom i simbolom plodnosti, zdravlja i dugovječnosti

AUTOR: Alen Haman
OBJAVLJENO: 21.09.14 u 10:57
OSVJEŽENO: 21.09.14 u 10:57
https://bit.ly/2XiAp7j
Kadulja ili žalfija, Salvia officinalis, smatra se jednom od najljekovitijih biljaka koje rastu u bliskom ljudskom okruženju. Kadulja je višegodišnja biljka ili polugrm koji može narasti do visine od 60 cm. Porijeklo vodi sa obala Mediterana, ali se zbog svojih ljekovitih i kulinarskih svojstava proširila po cijelom svijetu.

Donji dijelovi stabljike su drvenasti, a gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i uglasta, a listovi uski, eliptični, sitno naborani sa dugačkom peteljkom. Veliki ljubičasti ili plavi cvjetovi skupljeni su u cvatove poput klasa, sastavljenih od pršljenova. Cvijet žalfije je dvousnat, a čašica i vjenčić imaju žljezdaste dlake.

Njen latinski naziv dolazi od riječi salvum, u prevodu spašen, dok officinalis znači liječiti, jer su je stari Egipćani koristili za liječenje brojni vrsta upala. Kadulja se koristi u ljekovite svrhe najmanje 4.000 godina. Stari egipćani su je koristili i u procesima balsamiranja i mumificiranja.

Francuski vladar Karlo Veliki je biljku proglasio državnom, zajedno sa još 71 biljkom čiju je obaveznu sadnju u svakom vrtu naredio pisanim propisima Kapitularima. 

Englezi su žalfiji dali ime "sage" što znači mudrost, a korištena je za poboljšanje pamćenja i smatralo se da utiče na dugovječnost, a trgujući sa Kinezima za jedan sanduk žalfije dobijali su tri sanduka čaja.

Listovi žalfije su prije pojave paste za zube korišteni za čišćenje zuba i ispiranje desni, a i danas ekstrakt žalfije je čest sastojak zubnih pasti, sapuna i preparata za njegu.

Danas se u našim krajevima žalfija najčešće koristi kod upalnih procesa, te za "čiščenje krvi i cijelog organizma". Kadučja ima dokazano antibakterijsko, antivirusno i antifungicidno djelovanje, te liječi želudac, crijeva, žuč, mjehur i mokraćne kanale, a pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika, bronhitisa, kašlja i prehlade. Žalfija pomaže kod regulacije prekomjernog znojenja tokom bolesti. Upotrebljava se  u liječenju kožnih oboljenja, gnojnih upala i čireva.

Kadulja ili žalfija se najčešće koristi u formi čaja i oparka, ali i tinktura, ulja, obloga i kupki.

ČAJ OD KADULJE

Osušene listove preliti ključalom vodom, jedna kašičica na 200 ml, i ostaviti da odstoji najmanje deset minuta. Procjeđen čas se pije dva do tri puta dnevno po jedna šoljica, a ako se čaj koristi za ispiranje usta onda to možete činiti češće. Kod liječenja dišnih organa ili upale grla kombinuje se sa medom, ali med dodati tek kad je čaj izgubio vrelinu koja loše djeluje na med. kadulja u vrelom mlijeku se daje djeci kao sredstvo protiv kašlja.