Venecija će uskoro početi naplaćivati ulaz turistima

Ovaj novi zakon je najnovija - i bez sumnje najekstremnija - mjera dizajnirana za rješavanje problema od gotovo 30 miliona turista koji svake godine posjećuju Veneciju

AUTOR: CNN
OBJAVLJENO: 05.01.19 u 10:13
OSVJEŽENO: 05.01.19 u 10:13
http://bit.ly/322ocqL
Putovanje u ionako već skupu Veneciju sada će ostaviti vaš novčanik još praznijim nego prije. Venecijanski dužnosnici najavili su da će posjetiteljima naplaćivati do 11 dolara (10 eura) za ulazak u grad.
 
Trenutno se turistički porez ovog talijanskog grada odnosi samo na one koji provedu noć u njemu.
 
Ali, kako Venecija bilježi sve veći broj posjetitelja, a ulice postaju zakrčenije, vladine mjere za borbu protiv pretjeranog turizma postaju sve oštrije.
 
Tokom majskog praznika rada, lokalna vlada je ograničila kretanje posjetitelja i poduzela korake kako bi odvojila turiste i mještane koji lutaju centrom grada.
 
Ovaj novi zakon je najnovija - i bez sumnje najekstremnija - mjera dizajnirana za rješavanje problema od gotovo 30 miliona turista koji svake godine posjećuju Veneciju, piše CNN.
 
Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro najavio je turistički porez u videu objavljenom na Twitteru.
 
"Od danas, porez na iskrcavanje u historijskom središtu Venecije je zakon", rekao je Brugnaro.
 
"To će nam pomoći da bolje upravljamo gradom, održavamo ga čistim i ponudimo posjetiteljima bolje usluge."
 
Gradonačelnik je dodao kako će se uvođenjem ove mjere poboljšati životni uvjeti Venecije.
 
Koliko će koštati jednodnevni put u Veneciju vjerovatno će varirati ovisno o periodu godine.
 
Stanovnik Venecije, Marco Malafante, koji upravlja luksuznim smještajima za iznajmljivanje u gradu, kaže da se slaže s ovim potezom.
 
"Kao Venecijanac često bi bio zagljavljen u prepunim ulicama. Venecija je prepuna turista i moramo smanjiti broj dnevnih posjetitelja u korist kvalificiranijeg, nazovimo ga 'luksuznijeg' turizma. Alternativa je da jednostavno svima bude nelagodno u Veneciji."
 
No, venecijanski gondolijer, koji kaže da se zove Kuba, izjavio je za CNN kako nije uvjeren da se taj potez bavi stvarnim problemima vezanim za prekomjerni turizam u Veneciji.
 
"Ulazak u Veneciju bit će kao ulazak u muzej, mislim da ta mjera neće pomoći problemu pretvaranja Venecije u Disneyland, s lažnim trgovinama od stakla i prodavačima na trgu koji zamjenjuju stare "bottega" ili obrtničke trgovine", kaže on.
 
Za Front Slobode prevela Esma Klico