Neki drugi Afganistan - Ljudi i priroda regije Bamijan

Laurence Tan je tokom putovanja fotografirao lokalno stanovništvo i njihov način života, a osim nevjerovatnom prirodom očaran je gostoprimstvom i znatiželjom lokalaca koji nisu navikli na turiste

AUTOR: Esma Klico
OBJAVLJENO: 20.03.19 u 10:24
http://bit.ly/3236Lq1
Afganistan, država o kojoj osim rata i sukoba rijetko šta drugo čujemo. Smještena je u Aziji, na zapadnoj strani graniči s Iranom, sa sjevera je okružuju Turkmenistan, Uzbekistan i Tadžikistan, na istoku ima granicu s Kinom, dok na istoku i jugu graniči s Pakistanom.

Afganistan je kontinentalna zemlja sa pretežno planinskim reljefom. Planinski lanac Hindukuš obuhvaća veći dio države. Na jugu Afganistana se nalazi pustinjska visoravan Rigestan.

Država nije bogata rijekama, a klima je uglavnom kontinentalna, dok je količina padavina relativno mala. 

Ljepota i jedinstvenost Afganistana rijetko kada dolazi do izražaja, pogotovo posljednjih desetljeća zbog raznih sukoba. Fotograf Laurence Tan je u avgustu je proveo neko vrijeme u Afagnistanu istražujući regiju Bamijan koja se nalazi duž drevnog Puta svile. Nekada najpoznatiju znamenitost Afganistana su predstavljali ostaci kipova Bude u Bamijanu koje su talibani uništili 2001. godine, a koji su prije bili najveći kipovi Bude na svijetu. 

"Putovao sam uz rijeku Panj u Tadžikistanu, centralnoj azijskoj zemlji koja graniči s Afganistanom, kada mi je svjetlost udarila u oči. Kako sam podigao pogled ugledao sam kuće od opeke koje su virile iznad planina koje sam posmatrao. Upitao sam se kakav je život na drugoj strani. U narednih nekoliko godina je moja znatiželja rasla, a ta scena je postala još urezanija u mom sjećanju; bio sam odlučan da sam vidim Afganistan," napisao je Tan o trenutku kada je odlučio kako će putovati Afganistanom.

Tokom putovanja fotografirao je lokalno stanovništvo i njihov način života, a osim nevjerovatnom prirodom očaran je gostoprimstvom i znatiželjom lokalaca koji nisu navikli na turiste.

Svojim fotografijama pokušao je javnosti predočiti svu ljepotu države koja bi, da je stabilna, bila jedna od najpopularnijih turističkih odredišta.