Las Pozas: Nevjerovatne skulpture skrivene u džungli

Las Pozas je djelo Edwarda Jamesa - čarobno mjesto na 20 hektara bujne tropske džungle.

AUTOR: Esma Klico
OBJAVLJENO: 24.03.19 u 11:12
http://bit.ly/3242EtT
Hodajući između betonskih građevina, smještenih u meksičkoj kišnoj šumi La Huasteca, imate osjećaj kao da ste ušli u jednu od slika M.S.Eschera i vidite svijet nemogućih predmeta koji zbunjuju ljudski um.

Ali postoje i drugi razlozi takve impresije.

Naime, valoviti detalji skluptura i iskrivljeni stubovi koji krase vijugave staze, platforme i vodene putove duguju svoj izgled nadrealističkim umjetničkim radovima Yves Tanguy i Andre Brétona.

Ovo mjesto se zove Las Pozas ("bazeni") i krase ga labirintni rasporedi zgrada, skulptura i staza, isprepletenih prirodnim potocima i vodopadima koji se prostiru na više od 20 hektara bujne tropske džungle.

To je djelo Edwarda Jamesa, ekscentričnog britanskog pjesnika i filantropa, poznatog po finansiranju nadrealističkih umjetnika, uključujući i Salvadora Dalíja i René Magritte. Las Pozas je čarobno mjesto.

Izgradnja je završena između 1949. i 1984. godine. Koštala je oko $5 miliona i zahtjevala je radnu snagu jednog malog grada. Da bi platio ovaj projekat, James je morao na aukciji prodati svoju bogatu kolekciju nadrealističke umjetnosti. Ali, to je bila jako dobra investicija.

Proveo je dugo vremena u Las Pozasu tokom ostatka svog života, kupajući se u bazenima, stvarajući poeziju i čuvajući svoju kolekciju egzotičnih biljaka i životinja, prenosi CNN.

Izvor The Spaces

Za Front Slobode prevela Esma Klico