Zanimljivosti o Taj Mahalu

Taj Mahal bio je inspiracija umjetnicima, slikarima, dizajnerima i arhitektima diljem svijeta.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 18.08.19 u 12:37
OSVJEŽENO: 18.08.19 u 12:37
https://bit.ly/2HdhOUP
Taj Mahal je jedno od mjesta koje bi svatko trebao posjetiti tijekom života. Smatra se jednom od najljepših građevina na svijetu, a godišnje ga posjete milijuni turista.

Njemački filozof Hermann Keyserling jednom je opisao Taj Mahal sljedećim riječima: "Ogromna mramorna građevina kao da je bez težine, napravljena od etera, savršeno racionalistička, a opet istovremeno potpuno dekorativna, vjerojatno je najveće umjetničko djelo koje je čovječanstvo stvorilo".

Taj Mahal bio je inspiracija umjetnicima, slikarima, dizajnerima i arhitektima diljem svijeta. Zašto? Pored njegova jedinstvenog, ali raznovrsnog dizajna, ljude ovaj mauzolej privlači zbog onoga što on predstavlja – spomenik ljubavi muža prema ženi.

U ovom tekstu sa stranice Interesting Engineering donosimo vam neke od najzanimljivijih i najfascinantnijih činjenica o Taj Mahalu.

Cijena

Izgradnju ovog ogromnog mauzoleja od 1631. do 1648. godine naredio je Džahan-šah u spomen na svoju najdražu suprugu. Na izgradnju Taj Mahala potrošene su 32 milijarde rupija, što je jednako današnjoj vrijednosti milijarde dolara.

Izgrađen je iz ljubavi

Kako je spomenuto na početku teksta, car je dao izgraditi Taj Mahal u čast svojoj najdražoj ženi Arjumand Banu Begun, poznatoj i kao Mumtaz Mahal. Džahan-šah ženio se nekoliko puta, no ljubav prema Mumtaz Mahal bila je posebna. Smatrao ju je svojom prvom ljubavlju, živjeli su zajedno 19 godina i imali 14 djece. Mumtaz je umrla tijekom poroda u 39. godini života. Mnoge ljude upravo ova priča potakne posjetiti Taj Mahal.

Automobili ne smiju prilaziti blizu

Postoji mnogo pravila i propisa kojima se nastoji osigurati da ova palača ostane u gotovo netaknutom stanju. Ukoliko budete putovali u Taj Mahal, primijetit ćete da se vozila ne smiju približavati građevini. Automobilima i autobusima strogo je zabranjeno ulaziti u krug od 500 metara oko Taj Mahala. Cilj ove zabrane je spriječiti da ispušni plinovi vozila unište ljepotu zgrade.

Dizajn

Car nimalo nije štedio kako bi se izgradila ova ekstravagantna građevina. Iskorišteno je 28 vrsta dragog i poludragog kamenja u raznim dijelovima palače. Svo kamenje pristiglo je iz Tibeta, Kine, Šri Lanke i dijelova Indije. I drugi korišteni materijali također su pristigli iz Indije i drugih dijelova Azije. Priča se da je više od tisuću slonova prenosilo građevinske materijale za izgradnju ovog mauzoleja. Pored toga, za njegovu izgradnju bilo je potrebno 20.000 ljudi. Prozirni bijeli mramor kupljen je u Makrani, mjestu u Radžasthanu poznatom po mramoru. Žad i kristal uvezeni su iz Kine, a jaspis iz Punjaba.

Turizam

Taj Mahal je jedan od najposjećenijih spomenika u Indiji koje posjeti između 4 i 8 milijuna turista godišnje. Događalo se i da u jednom danu ovo mjesto posjeti između 40 i 50 tisuća ljudi. UNESCO je uvrstio Taj Mahal među "sedam svjetskih" čuda 2007. godine.

Natpisi

Na Taj Mahalu možete vidjeti lijepo ispisane retke iz Kur'ana, koji su izrađeni pod nadzorom glavnog kaligrafa Abd-al Haqqa. On je bio jedan od rijetkih sudionika u izgradnji Taj Mahala koji je dobio priliku ostaviti svoj potpis na zgradi.

Stilska raznolikost

Taj Mahal je mješavina islamskog, perzijskog i indijskog arhitektonskog stila. Prva verzija palače uključivala je obilje žutih narcisa, ruža i voćnjaka. No, dolaskom Britanskog carstva u 19. stoljeću, građevina je opustošena, a vrtovi su uređeni u britanskom stilu.

Grobnica nije ukrašena

Prema pravilima Islama grobovi se ne smiju ukrašavati jer se to može shvatiti kao neprikladno izražavanje taštine. Zbog toga jedini dio palače koji nije ukrašen je upravo grobnica. U usporedbi s ostatkom građevine, dio u kojem su pokopani Džahan-šah i njegova supruga Mumtaz Mahal odlikuje jednostavnost i minimalizam.

U slučaju rušenja sve bi palo dalje od grobnica

Predivni minareti koji okružuju Taj Mahal nisu tu samo zbog estetike, nego imaju i stratešku svrhu. U slučaju urušavanja, sve bi padalo suprotno od grobnica. Kako bi zaštitio grobnicu Mumtaz Mahal u slučaju urušavanja, glavni arhitekt je minarete blago nakosio kako bi bili odvojeni od ostatka Taj Mahala.


Prevela: Ružica Ereš