Zanimljivosti o kosom tornju u Pisi

Kosi toranj u Pisi jedna je od najprepoznatljivijih građevina na svijetu, a svatko tko ga posjeti, sigurno će okinuti jednu fotografiju na kojoj "gura" slavni toranj. No, to nije sve što ovaj spomenik čini posebnim.

AUTOR: Interesting Engineering
OBJAVLJENO: 27.08.19 u 14:34
https://bit.ly/2Zu7cqX
Kosi toranj u Pisi već stoljećima je kulturna ikona, a danas i jedno od glavnih turističkih mjesta koje obilaze turisti iz svih dijelova svijeta.

Kad biste s bilo kim započeli priču o ovom tornju, 99% ljudi bi odmah znalo o čemu govorite. Pa ipak, koliko zapravo znamo o kosom tornju u Pisi. Baš kao i njegova konstrukcija, i povijest i činjenice o ovoj građevini su jednako neobični. Zato je kosi toranj u Pisi uzbudljiv povijesni, politički i arhitektonski relikt.

Uz ovaj toranj veže se mnoštvo zanimljivih podataka, a Interesting Engineering donosi nam nekoliko njih.

Toranj je nastao nakon velike pljačke

Što biste vi napravili kad bi uspjeli pobjeći s ogromnom opljačkanom količinom novca ili pak uništavanja nekog važnog grada? Izgradili raskošnu katedralu, groblje i visoki zvonik? Srednjovjekovni grad Pisa doživio je procvat upravo nakon takvog poteza i postao regionalna sila. Nakon pretresa i pljačke grada Palerma na Sicijiliji, tadašnja vlada odlučila je da je došlo vrijeme za stvaranje "polja čuda" na kojem će kasnije biti izgrađen ovaj toranj.

Trebalo je 200 godina za izgradnju

Što se tiče izgradnje ovog zvonika, sam proces je trajao doslovno nekoliko generacija. Za dovršetak izgradnje bila su potrebna dva stoljeća. Izgradnja zvonika počela je 1173, godine i radnici su uspjeli čak doći do trećeg kata. Međutim, došlo je do vojnih sukoba s drugim talijanskim državama, što je dovelo do odgađanja izgradnje. Tek 1372. godine je kosi toranj u Pisi dovršen.

U Pisi postoji još kosih tornjeva

Da, u gradu Pisi postoji još mnogo kosih tornjeva. Ukoliko prošetate ovim gradom, vidjet ćete da postoji poprilično puno građevina u Pisi koje imaju problem zbog nestabilnosti temelja. Primjerice, crkva San Nicola iz 12. stoljeća i crkva San Michele Degli Scalzi iz 11. stoljeća imaju isti problem.

Loš dizajn i loša sreća

Nagnutost tornja i drugih objekata najlakše je opisati na taj način – loši arhitektonski planovi i loša geografska sreća. Neki čak tvrde kako se naginjanje tornja moglo spriječiti boljim planiranjem. No, s druge strane, bi li u tom slučaju toranj bio popularan kao sad? Plitki temelji i meko tlo krivi su djelomično za to. Tlo u Pisi sastoji se od pijeska, gline i naslaga iz okolnih toskanskih rijeka. Zbog toga su i temelji na tom području nestabilni. Zanimljivo je i da sam naziv grada, Pisa, dolazi od grčke riječi za 'močvarnu zemlju'.

Toranj se nije odmah nakosio

To je došlo s vremenom. Međutim, tijekom izgradnje, već kada je izgrađen drugi kat tornja, vidjelo se da nešto nije u redu. Kad je toranj počeo tonuti u zemlju, izgradnja je već otišla predaleko da bi je zaustavili. Svaki novi kad pogoršavao je stanje i toranj je bio sve nagnutiji, a to je uz ratove bio još jedan od razloga zastoja prilikom izgradnje.

Toranj je bio nagnut na različite strane

Vjerovali ili ne, kosi toranj u Pisi bio je nagnut i u drugim smjerovima. Nakon što su konačno uvidjeli greške, inženjeri koji su bili odgovorni za njegovu izgradnju pokušali su ga ispraviti. Međutim, u tim pokušajima došlo je do poremećenja težišta gravitacije i toranj se nakosio u suprotnom smjeru. S vremenom se ponovno vratio u prvobitno stanje.

Mussolini ga je pokušao popraviti

Fašistički talijanski diktator Benito Mussolini je 1934. godine je rekao da je kosi toranj u Pisi velika sramota. Dobro je poznato da je Mussolini mrzio ovaj toranj. U lošem pokušaju popravljanja, diktator je naredio bušenje rupa u podnožju temelja i ubacio u njih tone maltera. To je dodatno pogoršalo nagib, a toranj je potonuo mnogo dublje u zemlju.

Toranj je trenutno stabilan

Tek je 2001. godine to uspješno postignuto. Ali, vjerojatno neće potrajati. Inženjeri kažu da bi stabilnost mogla trajati još nekih 200 godina, a nakon toga će se toranj ponovno početi naginjati, i to u puno jačoj mjeri.

Na kosi toranj se smije penjati

Eto, sad kada znate da je stabilan, slobodno se možete i popeti na nj. Toranj je trenutno otvoren i siguran za posjetitelje. Na vrhu tornja pronaći ćete sedam zvona teških po 3.5 tone, koja nisu zvonila nijednom u posljednjih sto godina najviše zbog straha da bi mogla dodatno nakositi toranj.

Jeste li ikad bili i biste li željeli otići u Pisu?


Prevela: Ružica Ereš