Južna Amerika: Najbolja destinacija za putovanja

Od susreta s neobičnim endemskim životinjskim vrstama, biciklizma, do zanimljivih arheoloških nalazišta, u Južnoj Americi vam sigurno neće imati kada biti dosadno. Bez obzira putujete li sami, s prijateljima ili obitelji, zemlje Južne Amerike nude sadržaj za sve dobne skupine.

AUTOR: Wandering Educators; Voyagers
OBJAVLJENO: 07.09.19 u 13:54
https://bit.ly/2LwX6AK
Južna Amerika je neupitno najljepši kontinent na svijetu za sve ljubitelje putovanja. Ona je dom nekim od najslikovitijih krajolika, netaknutih džungli i panoramskih plaža, stoga je zasigurno jedno od najboljih odredišta koje bi svatko trebao posjetiti.

Niti jedan od ostalih kontinenata ne može parirati ljepoti, kulturama i raznolikosti koje nudi ovaj predivni topli kontinent.

Prema istraživanjima, ovaj je kontinent prošle godine posjetilo skoro 100 milijuna turista, što je najveća brojka u posljednjih deset godina. U ovom tekstu donosimo vam pet najljepših zemalja u Južnoj Americi.

Kolumbija

Kolumbija je glavno odredište većine posjetitelja. Ova zemlja jednostavno ne može dosaditi. Od plesa Salse u Caliju, preko festivala u Cartageni do razgledavanja Popayana ona nudi jako bogat sadržaj. Koju god avanturu odaberete, Kolumbija će vam sigurno pružiti putovanje za pamćenje.

Argentina

Kada je riječ o ovoj zemlji, morate imati na umu da je u pitanju osma najveća zemlja tako da postoji mnogo toga za vidjeti. Najbolja opcija je sletjeti u Buenos Aired i odatle krenuti dalje do sljedeće stanice za koju je najbolje odabrati mjesto Mar del Plata, jedno od najljepših turističkih mjesta. Pješčane plaže i zanimljivi ljudi ispunit će vas neobičnom energijom koju možda dotad niste iskusili. Naravno, treba posjetiti i Patagoniju koja ima predivan krajolik.

Bolivija

Ovo je zemlja zadivljujućih krajolika, snijegom pokrivenih vrhova Andi, slanog jezera i amazonske džungle. Kao zemlja s velikim prostranstvima netaknutih prirodnih ljepota, veći dio Bolivije još uvijek nije postao mjesto masovnog turizma. Glavni grad La Paz smješten u kotlini, nudi modernu arhitekturu u mozaiku s geografskim posebnostima. Nacionalni park Maddi, koji se proteže od Anda do Amazonije, raj je za ljude koji vrijeme vole provoditi u divljini. U ovom parku nalazi se oko 11% ptica na planetu, a dom je za više od 9.000 vrsta njih.

Brazil

Rio de Janeiro sa svojim ogromnim kipom Isusa Krista još uvijek privlači veliki broj turista koji dolaze iz svih dijelova svijeta kako bi ga vidjeli uživo. Ako vas put odnese u Brazil, obavezno morate posjetiti i Copacabanu, jednu od najprometnijih i najljepših svjetskih plaža. Slapovi Iguazu, Park Tangua i Gruta do Lago Azul su još neke od najpoznatijih turističkih atrakcija Brazila.

Peru

Ako posjetite Južnu Ameriku, Peru je obavezna destinacija. Ukoliko ne bi posjetili ovu prelijepu zemlju, puno bi propustili. Neki misle da je Machu Picchu jedino atraktivno mjesto u ovoj zemlji, ali to jednostavno nije istina. Grad Cusco i sveta dolina Inka, koji su ulaz prema jednom od sedam svjetskih čuda, imaju zadivljujuće krajolike i jako bogatu povijest. Nemojte propustiti posjetiti i planinu Vinicunca prošaranu duginim bojama, Arequipu, grad poznat po ogromnom vulkanu El Misti, Chachapoyas, grad koji se nalazi na 2,3 kilometra nadmorske visine i njegove divne maglovite krajolike, kao ni priobalni grad Piuru s neodoljivim plažama.

Pitate se zašto posjetiti ove zemlje i Južnu Ameriku uopće? Zato što nudi ponešto za svakog. Ljubitelji prirode mogu uživati u pogledu na prelijepe krajolike, a Južna Amerika je i dom za više od 1.400 vrsta sisavaca i barem 9.000 vrsta ptica. Mnoge vrste stvorenja čiji je dom amazonska prašuma fantastičan su prizor u svojim prirodnim staništima, a postoji i veliki broj rezervata i rehabilitacijskih centara za životinje, što znači da ćete se nekim vrstama, poput ocelota ili šarenih ptica moći i blisko susresti.

Južna Amerika bogata je i kulturama koje sežu daleko u povijest. Posjetitelji se mogu donekle upoznati s kulturom Inka i posjetiti nalazišta poput Sacsayhuamana i Machu Picchua ili se pak uputiti ka Uskršnjem otoku i istraživati ogromne kamene glave koje su isklesale ove nepoznate i davne kulture čiji je dom bio na ovom kontinentu. Kada je riječ o novijoj povijesti možete krenuti putem kojim su išli kolonijalni osvajači dok su širili kršćanstvo i zaustaviti se u Cartageni kako bi promatrali građevine iz kolonijalnog razdoblja koje se nalaze gotovo na svakom koraku.

Od susreta s neobičnim endemskim životinjskim vrstama, biciklizma, do zanimljivih arheoloških nalazišta, u Južnoj Americi vam sigurno neće imati kada biti dosadno. Bez obzira putujete li sami, s prijateljima ili obitelji, zemlje Južne Amerike nude sadržaj za sve dobne skupine.


- Izvori: Wandering Educators, Voyagers


Prevela: Ružica Ereš