Sedam lokacija UNESCO-ove liste svjetske baštine koje možete 'posjetiti' od kuće

Zahvaljujući Googleu i UNESCO-u, mnoga mjesta svjetske kulturne baštine možete posjetiti i iz udobnosti svog doma.

AUTOR: Forbes
OBJAVLJENO: 31.03.20 u 22:17
https://bit.ly/2JvB3cQ
Zahvaljujući Googleu i UNESCO-u, mnoga mjesta svjetske kulturne baštine možete posjetiti i iz udobnosti svog doma. Ono što neke od ovih tura čini tako posebnim je mogućnost pregleda od 360° pomoću programa Google Earth ili Google Street View tako da pomicanjem kursora možete gledati okolo i tako imati barem djelomičan dojam kao da ste zaista na tom mjestu. Kontrole nisu iste za svaku od lokacija koje će se naći na ovoj listi.

Otok Robben, Južnoafrička Republika

Ovaj UNESCO-ov spomenik svjetske baštine nalazi nešto manje od pet milja od obale Cape Towna. Zloglasni otok je dom strogom zatvoru u kojem je aktivist (i kasnije predsjednik) Nelson Mandela proveo 18 od ukupno 27 godina zatvora. Google nudi i obilazak uz vodiča, Vusumsija Mcongoa, aktivista protiv apartheida koji je bio zatvoren na otoku Robben od 1978-1990.

Alhambra i Generalife, Španjolska

Veličanstveni i detaljan dizajn Alhambre zaustavlja dah. Jedna od najposjećenijih španjolskih turističkih atrakcija izgrađena je tijekom 13. i 14. stoljeća i još uvijek je jedan od najupečatljivijih primjera islamske arhitekture u svijetu.

Piramide u Gizi, Egipat

Tko ne bi volio vidjeti nevjerojatne egipatske piramide, jedno od najvećih svjetskih čuda? One se sigurno nalaze na popisu lokacija koje bi svi željeli posjetiti tijekom svog života. Putem interneta barem virtualno možete posjetiti izvanrednu nekropolu Memfisa, Keopsovu piramidu i ostatke Velike Sfinge. Čak i tijekom virtualne šetnje morat ćete zaobilaziti deve, ulične prodavače i druge turiste.

Arheološka područja Pompeja, Italija

Putem Street View-a možete lutati i istraživati iskopane ruševine ove nekad uspješne metropole koja je bila epicentar života u južnoj Italiji, a koju je uništila snažna erupcija Vezuva 79. godine.

Palača i park u Versaillesu, Francuska

Pogledajte i sami zašto je bogatstvo francuskih monarha bilo bez premca. Ovaj prizor pretjeranosti sigurno će vam oduzeti dah – čak i ako ih posjetite samo na računalu. No, nemojte zaglaviti samo vani – koristeći Google Street View možete ući i unutra.

Angkor Wat, Kambodža

Ovaj hramski kompleks smatra se najvećom vjerskom građevinom na svijetu, nastala u periodu između 9. i 15. stoljeća, a bio je političko i vjersko središte kmera. U ovoj turi možete 'prošetati' između stotina manjih hramova i zgrada, a gradnja će vas sigurno očarati.

Palača Nijo-jo, Kyoto, Japan

Dvorac Nijo-jo izgrađen je 1603. godine, a izgradio ga je Tokugawa šogunat, koji je držao moć u Japanu više od 200 godina.

Druge lokacije možete pronaći ovdje.


- Izvor: Forbes
Prevela: Ružica Ereš